jiu-jitsu

Foto - Pogledajte kako je bilo u Areni na seminaru iz brazilskog jiu-jitsu

Objavljeno: 19.04.2022. 14:54

Zadnja izmjena: 19.04.2022. 14:58

Ove subote 16. travnja u dvorani FC Kovačić, u Areni Varaždin održan je prvi u nizu seminara iz borilačke vještine brazilskog jiu-jitsu-a, vrste hrvanja sa polugama i gušenjima koja je na našim prostorima popularizirana zahvaljujući borbama Mirka Filipovića u japanskoj Pride organizaciji i kasnije UFC-u.

Seminar je suradnja između varaždinskog jiu-jitsu kluba “Ronin Gym” i “Fight Club Kovačić” iz Varaždina, a gost je bio Krešo Jurković, glavni trener jednog od najvećih zagrebačkih jiu-jitsu klubova “JJK Arrow” i crni pojas pod Romerom Jacare Cavalcantijem.

Krešo Jurković je dugogodišnji natjecatelj i osvajač odličja na mnogim domaćim i međunarodnim natjecanjima u regiji i šire i redoviti sudac na turnirima u organizaciji Hrvatskog Ju-Jitsu saveza i AJP Jiu-Jitsu Pro turnirima.

Jiu-jitsu je danas sastavni dio mješovitih borilačkih vještina, a u Hrvatskoj postoji više od dvadeset aktivnih jiu-jitsu klubova i sve veći broj redovitih takmičara u ovoj sve popularnijoj borilačkoj vještini, izvorno nastaloj u Japanu u vrijeme samuraja, koji su koristili jiu-jitsu poteze u kombinaciji s borbama oružjem. Jiu-jitsu je 1920-ih godina prenesen u Brazil gdje se kasnije razvio u današnji oblik, prvotno poznat kao Gracie Jiu-jitsu, populariziran od strane obitelji Gracie, organizatora prvih nekoliko UFC evenata.

 

Varaždin od 2014. godine ima tradiciju održavanja međunarodnih jiu-jitsu turnira u Areni Varaždin, nekoliko puta bio je domaćin Državnog Ju-Jitsu prvenstva, te će 24. rujna 2022. godine ponovo biti domaćin Državnog Ju-Jitsu prvenstva za seniore. Seminar na temu “guard passing”-a okupio je tridesetak članova domaćih klubova “Ronin Gym”, “FC Kovačić” i “JJK Gladius”, te klubova “MS Jiu-Jitsu“ iz Murskog Središća, ”JJK Fortress iz Slavonskog Broda  i “JJK Arrow” iz Zagreba.

 

Komentari