Košarkaši preko Litve žele do Londona

Objavljeno: 30.08.2011. 09:43

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Hrvatska košarkaška reprezentacija očekuje sutrašnji dvoboj protiv Finske na Eurobasketu u Litvi, piše index.

Hrvatska je u C skupini zajedno sa Grčkom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom, Finskom i Crnom Gorom. Na predstojećem Eurobasketu hrvatski reprezentativci odlaze bez ozlijeđenog Roka Leni Ukića, koji je bio jedan od najvažnijih igrača Josipa Vrankovića.

Sve je započelo dvostrukom pobjedom nad Bugarskoj u Osijek. Gdje je hrvatska javnost prvi put mogla vidjeti Donatye Drapera u dresu hrvatske reprezentacije.

Fantastične pripreme u Slavoniji, i odličan star košarkaša, zasjenila je povreda Roka Lenija Ukića, koji je slomio kost u stopalu, te tako otpao sa popisa za Litvu.

Sigurno, to predstavlja veliki šok za ovu mladu momčad, no ne predstavlja rezultatski alibi. Vrankovićevi izabranici pokazali su na EX YU turniru što mogu, i kako mogu igrati.

Nesretnim porazom od Srbije, praktički u zadnjoj četvrtini kada su srpski igrači doslovno pomeli našu reprezentaciju, mislilo se da nećemo moći parirati jačim reprezentacijama, pošto su pobijede protiv Slovenije i Crne Gore bile očekivane.

Unatoč zadovoljavajućoj igri na turniru, pokazale su se prve bolne točke ove reprezentacije, a to je definitivno neiskustvo, kao i igra sa puno "crnih rupa“.

Na drugom pripremnom turniru u Londonu, na samom startu turnira, košarkaši su pokazali kako znaju i umiju igrati kada su u potpunosti fokusirani na igru.

Naime, ostvarili smo drugu pobjedu u povijesti nad Srbijom, i time razbili "prokletstvo" koje nas je pratilo, kako u klupskim, tako u reprezentativnim natjecanjima. Međutim, visoki poraz protiv Francuske pokazao je veliku ranjivost reprezentacije.

Crna Gora definitivno nije slabašna momčad. Iako smo ih pobijedili u pripremnoj utakmici na EX YU turniru u Ljubljani, naši reprezentativci shvaćaju kako su nastupali bez važnijih igrača. Milko Bjelica i Nikola Peković predvodit će Crnogorce, dok je naravno Bo McCalebb Amerikanac sa makedonskom vizom najopasniji igrač Makedonije, te će sve oči biti uprte u njega i njegove mogućnosti da odvede Makedoniju u daljnji krug natjecanja.

Finska je u ovoj skupini totalni autsajder, koje ne može spasiti niti "agresivno trčanje", kako kaže Vranković.

O Grcima ne treba puno trošiti riječi. Iako im nedostaje nekoliko glavnih igrača, tu su još uvijek Antonis Fotsis i Ioannis Bourousis, dok se od Nicka Calathesa i Kostasa Vasileadisa, čak, najviše očekuje.

Devedeset utakmica u manje od tri tjedna nosi nevjerojatnu dinamiku odigravanja utakmica. Primjerice, hrvatski reprezentativci će u grupi, u pet dana, odigrati šest utakmica. Od dvadeset i četiri momčadi koje će se boriti za europski naslov, samo će dvije reprezentacije osigurati nastup na Olimpijskim igrama. Četiri ekipe će loviti nastup u kvalifikacijama, što je minimalni cilj ove reprezentacije.

Glavni favorit je naravno reprezentacija Španjolske, kojoj su svi "zlatni" puleni na broju. Braća Gasol, Rudy, Rubio, Calderon, Navarro su igrači koji će nositi moćnu igru ove reprezentacije, a jedini koji im mogu parirati su Francuzi, kojima Parker i Noah daju višu dimenziju. U drugu skupinu favorita mogli bismo svrstati Litavce, Ruse, Srbe i Nijemce, dok u treću skupinu favorita spadaju Turci, Grci, Slovenci i Hrvati.

Bilo kako bilo, od 31. kolovoza do 18. rujna očekuje nas pravi košarkaški spektakl, a svi se nadamo da će Vrankovićevi momci odigrati utakmice svojih života.

Izvor:index.hr

Komentari