Nakon otvaranja protiv Finske, Hrvatsku čekaju Makedonci

Objavljeno: 01.09.2011. 09:37

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: Drago Sopta / CROPIX

Kao i ostali favoriti u prvom kolu, i Hrvatska je uspješno prebrodila krizu prvog susreta. Iako dojam kojeg su ostavile Vrankovićeve trupe "ne obara s nogu", dešavalo nam se na prijašnjim natjecanjima da takve susrete i gubimo, pa ne treba ovoj pobjedi previše gledati u zube. Pogotovo stoga što je pred nama već novi izazov - reprezentacija Makedonije, s kojom do sada imamo savršen skor...piše Branko Barić za SportNet.hr

Makedoniji je malo tko davao nekakve izglede protiv "nabrijane" Crne Gore, a oni su bili na pragu pobjede. Da je taktičku osobnu pogrešku pred sam kraj regularnog dijela napravio bilo tko drugi umjesto McCalebba kojemu je to bila peta, vjerojatno bi danas Makedonci imali dva boda na kontu i realne izglede za plasman u drugi krug. Dokaz je to samo kako se radi o reprezentaciji koju se nikako ne smije podcijeniti i koja je svakom u stanju pomrsiti račune.

Ključ pobjede

Glavni ključ pobjede svakako će biti nametnuti svoj ritam i držati agresivnost i intenzitet u obrani punih 40 minuta. Vrankovićeve česte rotacije i širok roster sad će doći do punog izražaja, a McCalebb, Antić i Ilievski koji nemaju prave alternative to neće moći izdržati. Druga važna stvar je limitirati McCalebba koliko god je to moguće, čime je riješeno više od pola posla. Bez pravog McCalebbovog doprinosa sve napadačke opcije Makedonaca se svode na improvizaciju Ilievskog te Antićevo uporno šutiranje nerezonskih trica.

Igra momčadi Marina Dokužovskog uglavnom se vrti oko američkog razigravača Boa McCalebba, kojeg smo upoznali još dok je dirigirao napadima Partizana. Sjajan je igrač u oba smjera, a napadački učinak Makedonije ovisi gotovo isključivo o njemu. Tu su još i rutiner Vlado Ilievski, koji također može sam iskreirati neke situacije u napadu, te već legendarni kapetan Pero Antić, koji svojom srčanošću inspirira cijelu ekipu. Njih trojica iznose glavni teret i Dokužovski ih mijenja jedino po minutu-dvije kad više ne mogu stajati na nogama ili kad zarade petu osobnu pogrešku. Samo osam igrača sudjelovalo je u porazu protiv Crnogoraca, a zanimljivo kako se među onim koji nisu ulazili u igru nalazi i ime nekadašnjeg ljubimca zadarske košarkaške publike - Todora Gečevskog.

Osim inferiornosti što se tiče individualne igračke kvalitete u odnosu na Hrvatsku, veliki problem Makedonaca trebala bi biti psihička i fizička ispražnjenost nakon susreta s Crnom Gorom. U za njih presudnom susretu na ovom prvenstvu ostavili su sve što su imali na parketu, a na koncu su nakon produžetka ostali bez pobjede i realnih izgleda za prolazak u drugi krug, što se mora osjetiti u njihovom pristupu protiv Hrvata.

Dosadašnji ogledi

Hrvatska se do sada četiri puta susretala s Makedoncima na službenim natjecanjima i sva četiri puta je slavila. Prvi puta je to bilo davne 1993. u Wroclawu na kvalifikacijskom turniru za Europsko prvenstvo, posljednjem turniru kojeg smo odigrali s Draženom, a tad smo slavili s uvjerljivih 128:72. Deset godina kasnije odigrali smo dva susreta u kvalifikacijama za Eurobasket u Švedskoj. U Križevcima smo slavili 91:72, a u Ohridu 93:85. Posljednji dvoboj ove dvije reprezentacije odigran je na Eurobasketu prije dvije godine u Poznanu, gdje smo bili bolji rezultatom 81:71.

Prema svim pokazateljima ovo bi trebala biti puno lakša utakmica za Hrvatsku od one s Finskom. Makedonci su dobra ekipa, također izrazito šuterska, ali ukoliko uđemo ozbiljno u susret, u što nema sumnje nakon što nas je Finska "razbudila", neće moći 40 minuta pratiti jak ritam na kojem će inzistirati Vranković rotiranjem barem desetorice igrača. Treba samo izdržati početni nalet Makedonaca i maksimalno iskažnjavati njihov pad koncentracije i umor koji će se zasigurno osjetiti kako utakmica bude odmicala kraju.

Bilo bi lijepo da se konačno razigraju "dužnici" iz prvog susreta, prije svih Tomas i Draper, a ovaj susret bi mogao poslužiti kao idealna prilika za to. Za očekivati je kako će priliku da osjeti Eurobasket dobiti i Damjan Rudež, ali i da će Stipčević većom minutažom rasteretiti Popovića koji će nam više trebati u kasnijoj fazi natjecanja. Možda je to malo suviše optimistična prognoza s obzirom da se radi o našoj reprezentaciji, ali zaista se nadamo kako bi, obzirom da je turnir iznimno dug, bar ovog puta mogli ušparati nekoliko tableta za smirenje...

Skupina C:
Hrvatska - Makedonija (20h)

Autor: Branko Barić SportNet.hr

Foto: Drago Sopta / CROPIX

Komentari