RUKOMET

OI Tokio 2020: Josip Posavec tehnički delegat u finalu Danska – Francuska

HRS

Objavljeno: 07.08.2021. 19:00

Zadnja izmjena: 07.08.2021. 20:04

Hrvatskih rukometnih reprezentacija, kao što je poznato, nije bilo u Tokiju na Olimpijskim igrama ali varaždinski rukometni krug ima svog predstavnika, piše na službenim stranicama HRS-a. 

Varaždin i Hrvatska ipak imaju svog predstavnika na najvećem svjetskom natjecanju. On je nekadašnji sjajni sudac, danas jedan od najuglednijih delegata u svijetu rukometa. Riječ je o Josipu Posavcu. Svjetska rukometna federacija iskazala mu je u Japanu najveće moguće priznanje postavljanjem u ulogu tehničkog delegata finalnog susreta između Danske i Francuske. Koliko je to veliko priznanje, neka posvjedoči podatak da Hrvatska, premda se smatra rukometnom velesilom, još nikad od samostalnosti do Tokija uopće, nije imala delegata na Olimpijskim igrama. Josip Posavec ne samo da je dobio čast biti u tom ekskluzivnom društvu, nego je postavljen za nadzornika velikog finala.

Veliko je to priznanje za Josipa Posavca, ali i hrvatski rukomet. Taj 57-godišnji Varaždinac bio je pune 22 godine sudac u paru s Vladimirom Sokolom. Mnogo je velikih utakmica iza njih, između ostalih i dva finala Kupa pobjednika Kupova. Dva puta su proglašavani i za najbolji sudački par u Hrvatskoj.

Od 2008. godine kad su prestali sa suđenjem, obojica su postali nadzornici suđenja i instruktori, Sokol pri EHF-u, a Posavec IHF-u. Josip Posavec iza sebe ima mnoga svjetska prvenstva. Finale u Tokiju kruna je te velike karijere. Inače, Josip Posavec je od 2010. godine do veljače ove godine obnašao dužnost predsjednika Udruge hrvatskih rukometnih sudaca. 

- Hvala na čestitkama! Naravno da sam sretan i zadovoljan, pomalo već i umoran. Skoro 20 utakmica je iza mene na ovom turniru, jer sam bio tehnički delegat i na ženskom dijelu natjecanja. Sve ovo shvaćam kao veliko priznaje svom radu, ali prije svega hrvatskom rukometu, čiji sam nedjeljivi dio gotovo cijeli svoj život. Nadam se da će sve dobro proteći u finalu i da ćemo  sretno doći doma. Vidimo se uskoro u Varaždinu i Koprivnici na Europskom kadetskom prvenstvu, rekao je Posavec za službenu stranicu HRS-a.

 

Komentari