Pobjednik Hrvatskog kupa u EL kreće u 2. kolu kvalifikacija

Objavljeno: 20.09.2011. 14:43

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

UEFA je objavila kalendar natjecanja i pristupnu listu za 2012./2013. godinu na kojoj nema velikih promjena u odnosu na prošlogodišnji poredak nacionalnih saveza, piše Index

Hrvatska je na toj listi sa 53 saveza napredovala sa 27. na 22. mjesto koje i sljedeće godine osigurava četiri mjesta u kvalifikacijama za UEFA Ligu prvaka i Europsku ligu. Petog predstavnika donosi 15. mjesto na pristupnoj listi.

Važna razlika u odnosu na ovu sezonu za hrvatske klubove bit će ulazak pobjednika Hrvatskog kupa u kvalifikacije Europske lige. Zbog promjene u pristupnoj listi po kojoj se od sljedeće godine za šest najbolje rangiranih nacionalnih saveza (Engleska, Španjolska, Njemačka, Italija, Francuska i Portugal) osigurava izravan plasman njihovih pobjednika nacionalnog kupa u grupnu fazu Europske lige, naš pobjednik Kupa sljedeće sezone uključit će se već u 2. pretkolu, umjesto kao do sada u 3. pretkolu.

Prema utvrđenoj pristupnoj listi i kalendaru natjecanja, prvak HNL-a uključuje se u 2. kolu kvalifikacija za Ligu prvaka, a tri kluba u kvalifikacije za Europsku ligu: pobjednik Kupa i drugoplasirani klub Prve HNL u 2. pretkolu, a trećeplasirani klub u 1. kolo kvalifikacija koje je na rasporedu 5. i 12. srpnja 2012. godine.

Plasmanom Dinama u Ligu prvaka, pogotovo u slučaju da uzmu koji bod protiv Lyona, Ajaxa i Real Madrida, hrvatski koeficijent mogao bi još narasti. Svaki daljnji pomak u poretku prema gore značio bi kasniji početak natjecanja za 14 dana odnosno od 2. pretkola za trećeplasirani klub HNL-a.

Kao i do sada, za ulazak u Ligu prvaka klubovi nakon tri kola kvalifikacija moraju pobijediti u dvije utakmice doigravanja, a poraženi u tim dvobojima plasira se izravno u skupinu Europa lige. Natjecanje po skupinama Lige Prvaka počinje 18./19. rujna, a skupine Europske lige 20. rujna 2012. godine.

Uefa je ponovo upozorila nacionalne saveze da se, prema načelima međunarodnog kalendara natjecanja, nacionalna natjecanja (prvenstvo i kup) ne mogu igrati na iste datume utakmica kao Uefino natjecanja. To pravilo primjenjuje se i na subotu 25. svibnja 2013. za kada je predviđeno igranje finala Lige prvaka.


Izvor: index.hr

Komentari