RUKOMET: Tko je ASD Romagna, protivnik Dabrova u 1. kolu Kupa EHF-a?

Objavljeno: 04.09.2015. 09:20

Zadnja izmjena: 26.02.2016. 13:01

Ove subote, 5. rujna, rukometaši GRK Varaždina 1930 otvorit će novu europsku sezonu. Prvi protivnik u Kupu EHF-a je ASD Romagna iz talijanskog gradića Mordana, 12 km udaljenog od Imole i 45 km od znatno veće i još poznatije Bologne.

Iako dolazi iz maloga gradića, ASD Romagna zapravo predstavlja rukometni ponos čitave talijanske regije imenom Emilia-Romagna koja broji 4,5 milijuna stanovnika (poput cijele Hrvatske), a čiji je „glavni grad“ spomenuta Bologna, uz još nekoliko više no poznatih jedinica lokalne samouprave, sportski također vrlo poznatih – Modene, Parme, Piacenze, Ravenne, Cesene, Reggio Emilie, Ferrare...

ASD Romagna je klub osnovan 2001. godine, a nastao je fuzijom dva obližnja kluba, Imole (osnovane 1973. godine) i Mordana (kluba mlađeg pet godina, iz 1978.). Želja za većom konkurentnošću u nacionalnim okvirima pokazala se kao pravi potez; do prije 14 godina mali su klubovi iz jednako tako malih sredina tavorili uglavnom u Serie C i Serie D (treći i četvrti rang natjecanja), posebice prvih desetak godina postojanja. Imola je doduše od 1983. do 1990. bila prvoligaš, ali i potom opet pala u treću ligu, Mordano je 1989. godine izborio drugu ligu, 10 godina kasnije ušao i u prvoligaško društvo, ali se svake od te tri samostalne prvoligaške sezone grčevito borio za opstanak (9., 10. i 12. mjesto). U konačnici je 2001. i Mordano ispao natrag u Serie B, što je vjerojatno i bio ključni jezičac na vagi u odluci da se dva kluba pripoje jedan drugom i nastave pod zajedničkim imenom – ASD Romagna. Nakon toga krenuli su uspjesi, već u prvoj drugoligaškoj sezoni klub je izborio plasman u Serie A1 (to je zapravo danas drugi rang natjecanja, iznad kojeg je 1A Divisione). U tu „pravu“ prvu ligu Romagna je ušla prije tri godine i svake sezone bilježi stalni napredak – prije dvije sezone bili su peti, lani četvrti, proljetos su osvojili povijesno 3. mjesto i plasman u Kup EHF-a.

O pravom zajedništvu i suradnji Mordana i Imole osim sportskih rezultata jasno govore i prateći logistički elementi. Oba su ova grada jasno istaknuta u klupskom grbu, sjedište kluba je u Mordanu, a momčad utakmice igra u Imoli, dakako da je i gospodarstvo oba ova grada (i šire) zajednički stalo iza svojeg rukometnog ponosa. Inače, klupske boje su crno-bijela ili crno-žuta, koje najčešće do posljednjeg mjesta preplave 640 mjesta tribine u dvorani Palestra Cavina, rukometnom domu ASD Romagne u Imoli.

Slični Dabrovima

Kao što smo već naveli, ASD Romagna je, baš kao i Varaždin, prošle sezone bila treća u nacionalnom prvenstvu nakon što je prethodno superiorno osvojila prvo mjesto u „svojoj grupi“ (jednoj od tri) prvoligaškog natjecanja, baš kao i Dabrovi u hrvatskoj Premijer ligi. Također, i Romagna je bila polufinalist nacionalnoga kupa te tako svojim uspjesima na dvije fronte izborila predstavljanje Italije u Kupu EHF-a, zajedno s prvakom Bozenom (treći predstavnik Italije u Europi je Pressano u Challenge Cupu). ASD Romagna je također i najuspješniji gradski kolektiv u najprestižnijim momčadskim sportovima, nogometni je predstavnik primjerice – opet slično Varaždinu – sudionik talijanske Serie D (četvrta liga).

Varaždinska mladost na talijansku mladost

GRK Varaždin 1930 dočekuje Romagnu s bitno mlađim sastavom nego što je to bio slučaj prošle sezone. Talijanski protivnik pak je poznat upravo po kvalitetnom radu s mladima, njihovi su juniori prošlu sezonu završili na 3. mjestu, međutim u zadnjih su osam godina upisali i čak sedam titula prvaka Italije u mlađim uzrasnim kategorijama (U-21, U-18, U-16). Iz vlastitog podmlatka dopunjavaju i prvu momčad, bit će to po mnogo čemu – protivnik po mjeri za mlade Dabrove.

Podsjećamo, utakmica GRK Varaždin 1930 – ASD Romagna igra se u subotu, 5. rujna, u 19 sati, u Areni uz Dravu, uzvrat je tjedan dana kasnije u 590 km udaljenoj Imoli.

Komentari