Španjolci najuspješniji na Europskim igrama, a Hrvati drugi po medaljama

Objavljeno: 21.07.2015. 17:21

Zadnja izmjena: 07.03.2016. 14:59

Foto: ZŠU Grada Varaždina

Svečanim zatvaranjem na Kapucinskom trgu završene su prve "Europske igre mladih za osobe s invaliditetom".  Dvodnevna natjacanja u tri sporta, atletici, plivanju i stolnom tenisu, održavala su se u Varaždinu, a natjecanje u boćanju u Varaždinskim Toplicama.

Predstavnik Europskog paraolimpijskog odbora, Samuel Rosko, pohvalio je sudionike za trud te hrvatske i varaždinske organizatore za odličnu organizaciju Igara. Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odobra, Ratko Kovačić, potom je uručio veliki prijelazni pehar predstavniku najuspješnije reprezentacije „Europskih igara mladih za osobe s invaliditetom“ – Španjolskoj.

Španjolci su osvojili 61 medalju (29 zlata, 13 srebra i 19 bronci), a Hrvati su drugi s 21 odličjem (11 zlata, 4 srebra i 6 bronci). Francuzi su imali više medalja od Hrvata, ukupno 26, ali samo sedam zlatnih.

Zlatna su odličja za Hrvatsku osvajali atletičar Matija Sloup u bacanju diska i kugle, plivači Vida Žagar na 50 m prsno i slobodno, Tomislav Prša na 50 i 100 m prsno, Mihovil Ninčević na 50 i 100 m slobodno te Antonia Radoš na 50 m leptir kao i stolnotenisači Pavao Jozić te Nino Baša.

Podsjetimo, na Igrama je sudjelovao 231 natjecatelj iz 22 zemlje. Otvorene su svečanim mimohodom u četvrtak navečer na Kapucinskom trgu koji se te večeri pokazao kao odlična lokacija za otvaranje manifestacije, a već dugo Varaždin nije bio domaćin takvog sportskog natjecanja sa sudionicima iz toliko zemalja.

Komentari