NOVA LIGA ŽNS VARAŽDIN

Tko će sudjelovati u novoj nogometnoj Elite ligi?

Objavljeno: 14.11.2021. 07:54

Zadnja izmjena: 14.11.2021. 08:04

U slijedećoj nogometnoj sezoni 2022/23. u ŽNS Varaždin se uvodi se novi sustav natjecanja, u skladu s novim sustavom HNS-a.

Jedna od najvećih novina na varaždinskom području da više neće biti međužupanijske nogometne lige Četvrte NL Čakovec – Varaždin , ali i to da se uvodi Elite liga. Ova liga bit će sastavljena većim dijelom od klubova koji sada igraju Četvrtu NL Čakovec – Varaždin i najboljih klubova iz 1. ŽNL Varaždin. Ova koncentracija kvalitete u, kako i samo ime kaže, elitnu ligu donijet će sigurno i povećanje kvalitete nogometa koji se igra na području ŽNS Varaždin.

Klubovi koji će pristupiti toj ligi morat će, osim sportskih, zadovoljiti i brojne druge visoke kriterije. Baš ovaj tjedan izašao je konkretni raspis kriterija, koje će morati zadovoljiti klubovi s područja Varaždinske županije ukoliko imaju aspiraciju sudjelovati u ovoj iznimno zanimljivoj ligi.

Kriteriji za Elite ligu

Odbor za hitnost ŽNS Varaždin je na sjednici održanoj 5. studenoga donio Odluku o licenciranju klubova, osnosno o kriterijima i uvjetima za natjecanje u Elite ligi u sezoni 2022/23. Klubovi se mogu natjecati u Elite ligi ŽNS Varaždin samo ako ispunjavaju kriterije utvrđene tom Odlukom.  Kriteriji su podijeljeni u čeitir skupine:

  • sportski,
  • infrastrukturni,
  • financijski,
  • administracija i stručno osoblje.

U sportskim kriterijima je detaljno opisano koje mlađe uzrasne kategorije mora imati klub i gdje se moraju natjecati. Svaki klub nogometnog centra tako mora imati ukupno najmanje 30 registriranih i aktivnih mladih igrača. Uz to klub mora redovno održavati stručno usavršavanje trenera i igrača.

Infrastrukturni kriteriji najdetaljnije su razrađeni u čak 13 točaka od kriterija vezanih za samo igralište, pravila ponašanja na igralištu, detalja oko kabina za pričuvne igrače, tehničkog prostora, reklamnih panoa, te vrsta i dimenzije ograda uz igralište. Osim toga još je 12 kriterija o minimalnoj infrastrukturi.

Način organizacije kluba vezano uz administraciju i stručno osoblje razrađeno je u sedam točaka gdje je detaljno obuhvaćeno sve od tajništva kluba, do članova.

Na kraju tu su i financijski kriteriji koji obuhvaćaju ispunjavanje financijskih obaveza uz potrebnu financijsku likvidnost kluba. Svi kriteriji koje trebaju zadovoljiti klubovi, koji žele sudjelovati u Elite ligi nalaze se na službenoj stranici ŽNS Varaždin.

Utvrđivanje ispunjavanja kriterija iz ove Odluke utvrđivat će Komisija za licenciranje ŽNS Varaždin, a  klubovi koji ne budu ispunjavali kriterije iz ove Odluke u natjecateljskoj godini 2022/23. neće moći sudjelovati u natjecanju Elite ligi ŽNS Varaždin.

Komentari