Vanja Somođi prvi Varaždinac koji je završio 170 kilometarsku utrku kroz tri zemlje

Objavljeno: 31.08.2015. 14:42

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Za većinu ljudi zvuči nemoguće da čovjek može pretrčati 170 kilometara u komadu, no Vanji Somođiju to je pošlo za rukom i postao je prvi Varaždinac uspješno završio utrku Ultra-Trail du Mont-Blanc.

Dodamo li tome činjenicu da se tih 170 km trči po surovom terenu područja koje okružuje Mont Blanc, sam po sebi simbolom ljudske izdržljivosti, te da se pritom trči kroz Francusku, Italiju i Švicarsku te penje na deset vrhova u području oko Mont Blanca, pretrčati to zvuči još nevjerojatnije. Ove nedjelje u poslijepodnevnim satima ciljem Ultra-Trail du Mont-Blanc prošao je Vanja Šomođi iz kluba SRD 315 Sjeverozapad, prvi Varaždinac kojem je to pošlo za rukom i jedan od rijetkih Hrvata koji su tu utrku uspješno završili.

Ukupno 45 sati 23 minuta i 24 sekunde trebalo je Vanji da stigne do cilja u Chamonixu i tako ostvari svoj san.

Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB) najpoznatija je utrka trail trčanja na svijetu i neslužbeno svjetsko prvenstvo. Za većinu trkača Ultra-Trail du Mont-Blanc ima kultni status i završit je za svakog trkača znači i pobijediti. Najnemilosrdnija europska utrka simbol je ljudske izdržljivosti. Osim što je duga 170 km, utrka se trči po surovom alpskom terenu i veći dio staze je iznad 2000 metara nadmorske visine. Ukupna visinska razlika koju trkač prođe tijekom utrke je 10.000 metara.

Većina trkača, pa tako i Vanja, trčali su kroz dvije noći i tako imali priliku uživati u dva izlaska sunca na masivu koji oduzima dah, kao nagradu za svu muku koju su imali za vrijeme trke. Trčalo se kroz rijeke i preko glečera, u različitim vremenskim uvjetima. Osim što ju je teško završiti, na ovu utrku se je teško i kvalificirati. Za kvalificirati se na tu utrku Vanja je morao skupiti osam ITRA bodova u posljednje dvije godine.

Za skupiti kvalifikacijske bodove Vanja je 2013. i 2014. godine završio najtežu utrku u Hrvatskoj - Velebitski ultra trail duljine 100 km te Valamar Trail u duljini od 73 km.

Ove godine na UTMB nastupila su osmorica Hrvata, među kojima su i dva člana varaždinskog kluba SRD 315 Sjeverozapad - Zvonimir Chytil i Vanja Šomođi.

Komentari