Fordovi inžinjeri krenuli s razvojem Focusa RS 4

Objavljeno: 08.08.2011. 18:02

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: automanija.com

Gunnar Hermann, Fordov globalni šef za male automobile potvrdio je da su inžinjeri krenuli s razvojem novog sportskog Focusa RS-a oko kojeg je bilo dosta kontroverzi. Ovaj sportski Focus temljit će se na četvrtoj generaciji Focusa , a premijerno će biti predstavljen ove godine, prenosi nam automanija.

Neslužbeno saznajemo kako će novi Focus RS i dalje imati pogon samo na prednje kotače i više od 305 "konja" koliko ima RS trojka, što ga stavlja na poziciju najsnažnijeg automobila na svijetu na  prednjim pogon.

Zanimljivu informaciju spomenuo je Herrmann vezano uz limitiranu ediciju Ford Focusa RS500 koja se prodavala isključivo u Velikoj Britaniji a koja je imala čak 345KS, iako su na testiranjima pokazivao i više od 380 "konja".

Ključ Fordovog uspjeha "guranja" toliko konja u samo prednji pogon leži u revolucionarnoj RevoKnuckle suspenziji koja omogućuje upravljanje automobilom u željenom smjeru čak i pod velikim pritiskom, odnosno velikom broju konjskih snaga.

RevoKnuckle suspenzija funkcionira u kombinaciji s Quaife automatskim pogonom i takozvanim "limited-slip" pomičnim diferencijalom. Rezultat svega je otprilike ista "trakcija" ali znatno manja težina i cijena u odnosu na pogon na svim kotačima.

Novi Ford Focus RS će najvjerojatnije imati novi 2,0 litarski EcoBoost motor koji se već nalazi u Ford Focusu ST, no snaga s 250 narast će na 350 "konja".

Loša vijest u svemu je da ćemo ovog malog nabrijanog sportskog ljepotana vidjeti tek krajem 2013. ili početkom 2014. godine.

Izvor: automanija.com

Komentari