Najsvježije iz EuroNCAP-a: Razbijeno 15 auta, nisu svi ‘odlikaši’

Objavljeno: 10.12.2015. 20:02

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: Automanija.com

EuroNCAP je objavio rezultate još jedne runde crash testova novih automobila. Razbijeno je 15 auta, njih 11 je ‘zaradilo’ maksimalnih pet zvjezdica za sigurnost, dva su dobila četiri zvjezdice, jedan je dobio tri zvjezdice i Lancia Ypsilon se ‘proslavila’ sa samo dvije zvjezdice, piše Automanija.

Tijekom godina pravila ocjenjivanja na EuroNCAP-ovim crash testovima nekoliko su se puta mijenjala kako bi se otežalo dobivanje pet zvjezdica, odnosno kako bi se generalno podigla razina sigurnosti među proizvođačima. Osim samog razbijanja jedna od bitnih stvari postala je i sigurnosna oprema, koja također donosi (ili oduzima bodove).

U posljednje dvije godine naglasak je stavljen na autonomne sustave kočenja pa ih sad sve više proizvođača nudi, bilo u serijskoj bilo u dodatnoj opremi. Među posljednjih petnaest testiranih auta skoro su svi imali nekakve sustave autonomnog kočenja, pa je zato postignut tako veliki postotak ‘odlikaša’ – 11 od 15.

Upravo nedostatak dodatne elektronske opreme razlog je za samo tri zvjezdice koje je u posljednjem testiranju dobio BMW Z4. Lancia Ypsilon je osim toga podbacila i u sigurnosti odraslih putnika, pa je dobila samo dvije zvjezdice.

Odlikaši na zadnjem testu su BMW X1, Lexus RX, Mercedes-Benz GLC, Infiniti Q30, Jaguar XF, Jaguar XE, Opel Astra, Kia Sportage, Kia Optima, Renault Megane i Renault Talisman. Četiri su zvjezdice dobili Nissan Navara i Mini Clubman.

Izvor: Automanija.com

Komentari