zamjena za protein iz mesa

Želite fit liniju, veće mišiće i jači imunitet? Jedite sljedeće namirnice!

menshealth.rs

Objavljeno: 25.05.2016. 12:29

Zadnja izmjena: 25.05.2016. 12:34

Foto: Ilustracija

Budući da su mahunarke odličan izvor proteina, željeza i vlakana, preporučuju se kao redovan dio ljudske ishrane. Pod mahunarkama se podrazumijevaju brojne vrste graha, kikiriki, leća i grašak. Vrlo su jednostavna zamjena za protein iz mesa, ali i dobar saveznik u regulaciji telesne težine. Ovo su neki od savjeta kako primijenjivati ishranu zasnovanu na mahunarkama.

Kao što možete očekivati od prirodnih namirnica, korist od ishrane bogate mahunarkama je velika. Uz to kao plus se navodi i smanjivanje kolesterola i krvnog tlaka. Kao zamjena za crveno meso, mahunarke smanjuju rizik od raka debelog crijeva. I vaša linija će imati koristi od ove vrste ishrane, jer će vas dugo držati sitim.

Ipak, za razliku od proteina životinjskog porijekla, mahunarke ne sadrže osnovne amino-kiseline koje su potrebne vašem tijelu. Uz to izazivaju nadutost, grčeve u trbuhu i osjećaj neugodnosti, pogotovo kod ljudi koji imaju probavne probleme. Većina mahunarki sadrži dosta ugljikohidrata, pa su vrlo nezgodne za ljude koji su otporni na inzulin.

Članak u cjelosti pročitajte na: menshealth.rs

Komentari