FOTO: Učenici uz čitanje i društvene igre tulumarili po školama

Objavljeno: 29.10.2014. 11:54

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: OŠ Klenovnik

Izvor: galerija-images/Tulum slova - Klenovnik

Tijekom listopada u mnogim se školama Varaždinske županije, ali i u drugim županijama, organiziraju Tulumi s(l)ova - čitateljski susreti učenika u večernjim satima.

>> Tulum s(l)ova i ove godine u školskim knjižnicama diljem Hrvatske

U petak, 24. listopada Tulum s(l)ova održan je tako i u OŠ grofa Janka Draškovića u Klenovniku, Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi u Varaždinu te OŠ "Vladimir Nazor" u Svetom Iliji.

Tulumaši u Klenovniku druženje su započeli motivacijskim igrama u kojima su doznali što drugi misle o njima. Glavni dio večeri, ceremonijalno čitanje odabranih pjesama i ulomaka, započelo je u 20 sati. Pod svjetlom svijeća tulumaši su jedni drugima čitali retke iz svojih omiljenih knjiga te razgovarali o pročitanom, a neki su odmah i razmijenili knjige. Nakon čitanja na red su došle razne igre, poput "Potrage za blagom" i "Tko sam ja". Tulum je i ove je godine oduševio i učenike i voditeljice – knjižničarku, pedagoginju te učiteljice engleskoga i hrvatskoga jezika.

{gallery}Tulum slova - Klenovnik{/gallery}

U Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi u Varaždinu učenici su uz svjetlo svijeća i poneku baterijsku svjetiljku jedni drugima čitali pjesme i ulomke iz svojih omiljenih djela -između ostalog, čitala se haiku poezija, recitirali ulomci iz "Balada Petrice Kerempuha", pjesme Dobriše Cesarića, Sergeja A. Jesenjina i mnogih drugih. Prije ceremonijalnog čitanja učenici su se opustili uz društvene igre, dok je kraj službenog druženja bio zaslađen čokoladnom tortom. Nakon toga učenici su gledali film "Kradljivica knjiga". Noćni čitateljski susret tek je prva faza projekta Tulum s(l)ova. U drugoj fazi učenici će odlaziti na volonterske akcije čitanja u lokalnoj zajednici.

{gallery}Tulum slova - Graditeljska prirodoslovna i rudarska skola Varazdin{/gallery}

OŠ "Vladimir Nazor" iz Sv. Ilije drugu se godinu zaredom uključila u projekt "Tulum s(l)ova". Susret sedamnaestero sedmaša započeo je motivacijskim igrama, a nakon uvodnog "zagrijavanja" tulumaši su se s knjigama i džepnim svjetiljkama u rukama smjestili na crvenom tepihu okruženom mirisnima svjećicama i čitali svoje omiljene pjesme i ulomke iz knjiga. Nakon čitanja tajnim glasovanjem birao se tulumaš koji je najuspješnije interpretirao svoj tekst. Najviše glasova tulumaši su dodijelili učenici Neri Žimbrek, kojoj je ravnateljica Anđelka Rihtarić uručila prigodni poklon i pohvalnicu. Tulumaše je posebno razveselilo Skype druženje s tulumašima iz III. osnovne škole Bjelovar za koje su osmislili i uvježbali himnu Tuluma s(l)ova. Susret je završio uz pizzu i izradu Fakebook profila likova iz mašte i likova o kojima su čitali na tulumu, a učenici se vesele daljnjem zajedničkom druženju i čitanju iz užitka na javnim mjestima. Susret su organizirale i vodile knjižničarka Tatjana Slunjski i učiteljice Maja Priher, Lucija Katančić i Gordana Šimunec.

{gallery}Tulum slova - Sveti Ilija{/gallery}

Komentari