Karlo i Jura iz Vanime osvojili prvu nagradu publike na DUFF-u

Objavljeno: 21.10.2014. 10:15

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: VANIMA

Izvor: galerija-images/Vanima - DUFF

U nedjelju, 19. listopada završio je 3. DUFF (Dubrovnik film festival) koji u Dubrovniku okuplja autore od 0 do 20 godina iz mediteranskih zemalja.

Festival je počeo u četvrtak, 16. listopada, a uz projekcije ponudio je i niz kreativnih i filmskih radionica. DUFF ima dvije natjecateljske starosne kategorije, a na njega se mogu prijaviti igrani, dokumentarni, animirani filmovi i oni za "otvorenu kategoriju".

Uz nagrade stručnog žirija, postoji i žiri djece u sastavu učenika dubrovačkih škola koji su gotovo jednoglasno odabrali upravo film Filmsko-kreativnog studija VANIMA kao njima najbolji. Tako je brod (prva nagrada) otišao u Varaždin za film "U muzeju" autora Jure Mašića i Karla Narančića. Nagradu je u ime VANIME preuzeo mladi filmaš Noa Nikolić iz Zagreba, inače unuk varaždinskog osnivača i voditelja kinokluba Radost - Ninoslava Birolle, koji je 60-ih godina prošlog stoljeća djelovao na Prvoj osnovnoj školi Varaždin i jedan je od najstarijih dječjih filmskih klubova u bivšoj Jugoslaviji. Noa je osvojio i nagradu za najbolju kritiku na radionci pisanja filmske kritike koju je vodio Boško Picula.

{gallery}Vanima - DUFF{/gallery}

Youth Cinema Network
Voditelji VANIME – Hrvoje Selec i Sandra Malenica - u sklopu DUFF-a sudjelovali su i na konferenciji Youh Cinema Networka – međunarodne mreže koja bi trebala omogućiti bolju vidljivost filmova mladeži te omogućiti konkretniju suradnju između srodnih organizacija i festivala diljem svijeta, kao i razmjenu filmaša, voditelja radionica, volontera i organizatora festivala.

Iva i Morana – nove snage VANIME
Tjedan dana ranije, od 8. do 12. listopada u Skopju je održan 2. Giffoni. Giffoni je inače brend koji potječe iz istoimenog talijanskog grada gdje se održava već 44 godine. Temelj Giffonija je da djeca diljem sijeta čine žiri te ocjenjuju profesionalne filmove za djecu i mlade. U originalnom talijanskom Giffoniju žiri okuplja 4000 djece, dok ih je u Skopju bilo 400. Dvije članice žirija bile su i Vanimatorice Iva Šobak i Morana Bunić koje su uz udrugu Zag iz Zagreba i Hrvatski filmski savez - kao glavnog organizatora ove razmjene – činile hrvatsku delegaciju u Skopju. U sklopu prezentacije hrvatske delegacije sudionici su vidjeli i film "Haha, you’re dead" Ive Šobak i Morane Bunić.

{gallery}Vanima - Skopje{/gallery}

Iva Šobak i Morana Bunić, inače članice VANIME gotovo osam godina, a danas učenice četvrtog razreda varaždinskih gimnazija, vodile su i svoju prvu radionicu animiranog filma u sklopu nedavno održane 52. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece koja se održavala u Varaždinu, Ludbregu i Čakovcu od 25. do 28. rujna, a od ove školske godine pomažu i u redovnim godišnjim grupama na VANIMI – vode jednu od pet godišnjih grupa za animirani film.

Komentari