Koji bakreni fungicid izabrati za zaštitu vinove loze

Sve o zimskom prskanju i njegovoj važnosti otkriva agronomka Veronika Kolak

Objavljeno: 16.04.2014. 13:35

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

 

Svake godine napominjemo važnost zimskog prskanja u uzgoju voćaka i vinove loze. Ove ćemo godine opet upozoriti na isto. Naime, zimsko ili tzv. plavo prskanje zaista je najvažnija mjera u zaštiti bilja, koju se na voćkama i lozi ni slučajno ne bi smjelo preskočiti, jer osim što bakar suzbija prezimljujuće oblike bolesti i smanjuje njihov potencijal tijekom godine, on djeluje i kao dezinfekcijsko sredstvo nakon oštećenja biljaka.

Zimskim, tj. plavim prskanjem suzbijamo sve vrste uzročnika biljnih bolesti, a ako se bakru doda i neko od dostupnih mineralnih ulja, uspješno će se suzbiti i prezimljujući oblici štetnih kukaca.
Pravovremenim zimskim prskanjem smanjujemo mogućnost zaraza monilijom, pepelnicom, nekim vrstama hrđa, dok vinovu lozu preventivno štitimo od crne pjegavosti.

Poznato je da spomenute štetočine prezimljuju na kori debla i grana, na rozgvi, lišću, na spavajućim pupovima ili u njima pa tretiranje bakrenim pripravcima treba provesti vrlo precizno kako bi sredstvo dospjelo u sva, i najskrovitija mjesta na biljci. Ne zaboravite, bakar nije sistemik, pa će pokrovnost bakrom ovisiti isključivo o osobi koja provodi tretiranje.

Zimsko se prskanje obavlja krajem zime, i to bakrenim fungicidima koji su opravdano postali važan dio programa zaštite brojnih poljoprivrednih kultura diljem svijeta. Međutim, zbog globalnog zagađenja tla teškim metalima, pa i ostacima bakra iz biljne proizvodnje, trend je smanjenje dozvoljene količine bakra po jedinici površine u jednoj proizvodnoj sezoni. Na primjer, bakar je u Hrvatskoj kao zaštitno sredstvo dozvoljen i u ekološkoj proizvodnji bilja, ali s ograničenjem od maksimalno 6 kg/ha godišnje na istoj površini.

Zbog toga se sve manje koriste stare formulacije i bakreni preparati koji su primjenjivani u visokim dozama, a umjesto toga traže se nove, napredne tehnologije. Jedini takav pripravak na tržištu je Neoram WG – suvremeni bakreni proizvod u obliku granula. Doza mu je znatno smanjena (čak do 40%) u odnosu na starije pripravke na bazi bakrenog oksiklorida, a svojstva su mu uvelike poboljšana te ima dozvolu za primjenu i u ekološkoj proizvodnji. Zbog poboljšanih svojstava naročito se koristi u zaštiti kvalitetnih sorata vinove loze, a posebno je važna njegova primjena u voćarstvu i maslinarstvu.

Za zimsko ili plavo prskanje u mirovanju vegetacije Neoram WG primjenjuje se u količini od 500 g/100 l vode (upola manje nego klasični bakreni fungicidi), a s obzirom na to da ne izaziva fitotoksičnost, koristi se i u zaštiti povrtnih kultura, posebno krumpira i rajčice. Osim znatno kvalitetnije zaštite, korištenjem Neorama štedi se novac i smanjuje onečišćenje okoliša.

Komentari