Konstituirana Koordinacija županijskih savjeta mladih RH

Objavljeno: 29.10.2014. 10:50

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: NUM Lepoglava

U petak, 24. listopada, u prostorijama Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade osnovana je Koordinacija županijskih savjeta mladih Republike Hrvatske.

Na konstituirajućoj sjednici odlučeno je da će predsjedanje Koordinacijom od 1. siječnja sljedeće godine preuzeti Dubrovačko-neretvanska županija (predsjedavajuća županija se mijenja svakih šest mjeseci). Za glavnog tajnika izabran je Jurica Jug iz Savjeta mladih Grada Zagreba, a za međunarodnog tajnika Mario Žuliček iz Savjeta mladih Varaždinske županije, oba na jednogodišnji mandat.

Ideja za pokretanje Koordinacije javila se na Konferenciji savjeta mladih održanoj u Lepoglavi u kolovozu ove godine, a proizašla je iz neformalnih usporedbi prakse rada. Predstavnici savjeta prepoznali su kako je različitost principa i ciljeva rada savjeta u prevelikom međusobnom raskoraku, ali i u odnosu na zakonsku definiciju.

S druge strane, dio savjeta zbog nedovoljne informiranosti ostao je zakinut za sudjelovanje u međunarodnoj suradnji. Koordinacija je osmišljena kao platforma za razmjenu prakse, kontinuirano informiranje te zajedničku analizu opće prisutnih problema.

Uključivanjem svih 20 županijskih savjeta mladih i Savjeta mladih Grada Zagreba Koordinacija će povezati kapacitete savjeta, harmonizirati njihov način rada i povećati uključenost mladih u kreiranje i implementaciju regionalnih politika, istaknuto je ovom prilikom. Administrativnu podršku radu Koordinacije pružat će Zajednica hrvatskih županija, koja je Koordinaciju prepoznala kako svoje savjetodavno tijelo.

Komentari