Negativne strane pretjeranog tipkanja po mobitelu

Objavljeno: 05.10.2015. 19:52

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:26

Foto: Ilustracija

Sve više mladih koristi pametne telefone - zapravo, ne ispuštaju ih barem 12 sati iz ruke. Surfanje, slanje sms-ova, aplikacije; sve to stvara ovisnost o mobitelu koja može uzrokovati zdravstvene poteškoće, piše teen385.com.

Tajna zašto bismo trebali manje upotrebljavati pametni telefon ne krije se u nekoj filozofiji, nego u vrlo praktičnim razlozima. Ovo stoljeće donijelo je brojne nove bolesti koje možemo povezati s ovisnošću o mobitelima, a neke se čak tako i zovu.

`Text neck`, odnosno `bol u vratu zbog slanja sms-a` zbilja postoji kao tegoba. Postavlja se pitanje: hoće li liječnici u budućnosti učiti o ovim `new age` bolestima?

Imaš li ti koji od ovih problema?

`Text Claw` i `Cell Phone Elbow`
Nemedicinski termin za opisivanje grčenja prstiju i mišića nakon cjelodnevnog slanja poruka, surfanja, skrolanja i igranja igara zove se `Text Claw`. `Cell Phone Elbow` opisuje sličnu stvar. Taj pojam označava koliko puta nam je utrnuo mali prst na ruci kada smo se negdje nalaktili kako bi surfali ili slali sms-ove.

`Text Neck`
Ako stalno gledamo u ekran mobitela osjetit ćemo bol u vratu. `Text Neck` je samo jedan od termina koje liječnici upotrebljavaju kako bi opisali bol u vratnim mišićima i vratu zbog korištenja pametnog telefona, tableta ili računala. U Velikoj Britaniji 84 % uzrok boli kod mladih pacijenata koje su boljela leđa ili vrat bio je mobitel. Ako osjetiš takvu bol vrijeme je da počneš držati mobitel u ravnini s očima, a ne u krilu. Premda ovo zvuči smiješno, zbilja pomaže.

`Computer Vision Syndrome`
Kada mobitel koristimo za surfanje tada čitamo brojne tekstove i gledamo fotke. No, ti tekstovi imaju vrlo malen font slova pa i kada ga povećamo. To može uzrokovati zamućen vid, vrtoglavicu, suhe oči. Zamagljeni vid i bol u vratu od korištenja mobitela može dovesti do čestih glavobolja. Liječnici preporučuju da svako malo treba napraviti pauzu od čitanja s mobilnog ekrana, te svoj pogled usmjeriti u drugom smjeru.

`Nomophobia`
Ovaj pojam je skraćenica od `no-mobile-phone-phobia`. Navedeni strah se može identificirati samo s ovim vremenom u kojem živimo. Ako nam je najveća fobija ostati bez mobitela, nameće se retoričko pitanje: jesmo li rođeni sa pametnim telefonom u rukama? U Velikoj Britaniji se 66 % ljudi plaši da ostane bez mobitela. Simptomi `Nomophobie` su anksioznost, stalna briga o gubitku mobitela, negativne fizičke naznake. Istraživanje je pokazalo da od tog straha pati više cura nego dečkiju.

`Phantom Pocket Vibration Syndrome`
Misliš da si dobila poruku te brzo grabiš mobitel iz džepa...pogledaš na mobitel i vidiš da ti apsolutno ništa nije došlo. E da, to je sindrom fantomske vibracije mobitela. To znači da smo umislili da nam telefon vibrira. Studija je pokazala da su mladi koji više koriste mobilni fejs i općenito društvene mreže postali više tjeskobni kada su shvatili da im zapravo ništa ne vibrira.

Izvor: teen385.com

Komentari