Ormarići u školama konačno olakšali školske torbe varaždinskih učenika

galerija-images/Skolski ormarici u 5. osnovnoj skoli - Foto Ivana Dreven

Objavljeno: 07.10.2014. 18:45

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ivana Dreven

Članovi Dječjeg foruma varaždinske V. osnovne škole u utorak, 7. listopada simbolično su, rezanjem vrpce na novopostavljenim školskim ormarićima, obilježili završetak projekta "Koliko su teške naše torbe".

Riječ je o projektu koji su još 2008. godine, uz pomoć svoje voditeljice Dubravke Novak, pokrenuli forumaši V. OŠ.

>> Istraživanje V. OŠ: Školske torbe su preteške, a nitko ne reagira

U sklopu ovog projekta proveli su istraživanje čiji su rezultati pokazali kako učenici na svojim leđima nose gotovo dvostruko teže torbe nego što je preporučeno. Rezultate mjerenja i istraživanja predstavili su svim nadležnim institucijama - od ravnatelja i Učiteljskih vijeća, preko gradonačelnika, Gradskog vijeća i izdavačkih kuća pa sve do Sabora, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Agencije za odgoj i obrazovanje. Ujedno su nudili i moguća rješenja: više blok-sati, tiskanje knjiga po nastavnim cjelinama, odnosno prilagodbu udžbenika te opremanje škola ormarićima.

- Glavni problem je bio što su naše torbe stvarno bile preteške i to je znatno utjecalo na naše zdravlje. Dolazilo je do iskrivljenja kralješnice, što su nam potvrdili i liječnici. Oduševljena sam i jako sretna zbog ovih ormarića, jer su se generacije učenika borile za njih. Stalno smo dobivali samo obećanja, a sada je napokon to i ostvareno - rekla je ovom prilikom Paula Šimunčić, predsjednica Dječjeg gradskog vijeća i bivša učenica V. OŠ.

- U svibnju 2008. godine, kad smo u oluji ideja istaknuli težinu školskih torbi kao najveći problem, nismo očekivali da će to trajati šest godina. Imali smo teškoća s nedoživljavanjem mailova i pisama djece. To je činjenica, oni koji se bave djecom nisu odgovarali na njihove mailove. Mi smo kroz sve te godine naučili komunicirati, biti strpljivi i nadasve biti uporni. Napravili smo sve što smo mogli i time poslali poruku da ne odustajemo, da smo odabrali pravi cilj i da vrijedi boriti se za sebe i za drugu djecu - napomenula je Dubravka Novak.

Dodala je kako se tijekom godina težina školskih torbi donekle smanjila, budući da su učitelji počeli najavljivati koje knjige treba donijeti te su se uvodili blok-satovi, no tek se postavljanjem školskih ormarića ovaj projekt može smatrati završenim. Ujedno je zahvalila gradskim čelnicima što su na ovaj način pridonijeli očuvanju zdravlja djece. Novim udžbeničkim kompletima i ormarićima koji se postavljaju u varaždinske osnovne škole težina školskih torbi smanjena je za oko 15 posto.

- U ormarićima možemo ostavljati knjige, pribor, ali i cipele i jakne. Ni vrećice za TZK ne moramo više nositi od razreda do razreda i ostavljati ispod klupe. Torba nam je sada puno lakša - rekla je učenica 6.a razreda Buga Stipan ispred svog ormarića, jednog od ukupno 190 ormarića postavljenih za učenike viših razreda u ovoj školi.

{gallery}Skolski ormarici u 5. osnovnoj skoli - Foto Ivana Dreven{/gallery}

Komentari