Osnovnoškolci kroz radionicu učili kako izbjeći sukob ili postići kompromis

Objavljeno: 06.03.2015. 20:41

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: GDCK Novi Marof

"Rješavanje sukoba" naziv je edukativne radionice Gradskog društva Crvenog križa Novi Marof u kojoj su učenici sedmih razreda osnovnih škola učili kako definirati i prepoznati sukob te metode izlaska iz sukoba.

Tijekom 25 dana trajanja radionice, dijela programa „Crveni križ, humanost i mladi“ poseban je naglasak posvećen preuzimanju odgovornosti za vlastite postupke.

Sve je započelo igrom asocijacije u kojoj su učenici trebali navesti sve što im padne na pamet pri spomenu riječi „sukob“. Uglavnom su to bile riječi poput rata, svađe, krvi, bolnice, psovanja, mržnje...

Cilj prve igre bio je shvatiti širinu pojma sukoba i samostalno doći do njegove definicije. Potom im je ponuđena pet koraka za izlazak iz sukoba. Namjera je bila potaknuti učenike na prepoznavanje vlastitih osjećaja, ali i osjećaja i stajališta suprotne strane, kako bi lakše došli do zajedničkog riješenja – kompromisa.

- Postizanje cilja učilo se kroz primjere moralnih dilema u realnim i mogućim životnim situacijama. Primjerice, tijekom nogometne igre lopta je razbila školski prozor. Istrčao je učitelj i pitao tko je krivac. Što bi učinio? Da li bi odgovorili kako ništa nisu vidjeli, pobjegli, ukazali na krivca ili rekli tko je razbio prozor jer ne žele ispaštati zbog tuđe gluposti...Učenici su, dakle, dobili priliku donijeti odlučujuću odluku za daljni razvoj situacije u komunikaciji. Točnije, odluke koja može dovesti do nastavka ili izbjegavanja sukoba - naglasili su iz GDCK-a Novi Marof.

Radionica "Rješavanje sukoba" završila je vježbom "Sve ima barem dvije strane". Tijekom vježbe zadatak učenika je bio prisjetiti se posljednjeg sukoba u kojemu su bili akteri, kako bi pokušali odgonetnuti kako je sukob percipirala suprotstavljena strana.

Krajnji cilj radionice bio je potaknuti djecu na razumijevanje međusobnih osjećaja i potreba te im pružiti jednu od mogućnosti za lakše rješavanje konfliktnih situacija u životu.

– To je također bio način da se kao društvo Crvenog križa ukljućimo u prevenciju nasilja među mladima - rečeno je nakon radionice.

Kao i u svim prethodnim radionicama Gradskog društva Crvenog križa Novi marof, i u ovima je sudjelovalo deset razreda s 204 učenika iz  sedam osnovnih škola na području koje pokrivaju. To su OŠ Novi Marof, Ljubešćica, Svibovec, Breznički Hum, Visoko, Bisag i Remetinec    

Komentari