Ovisnost o smartphoneima već kod vrtićara, posljedice depresija i poremećaji u ponašanju

Objavljeno: 30.11.2014. 15:39

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija

Život bez moderne tehnologije mnogima je danas nemoguć. Mobiteli, pametni telefoni, laptopi, tableti, olakšavaju i uvelike ubrzavaju kako komunikaciju, tako i mnoge poslove. Nažalost, pametni su telefoni u rukama djece od 4 do 5 puta više od preporučene količine, piše mjesečnik 30 dana...

Psihologinja Biljana Stanković naglašava kako je vrlo važno djeci postaviti granice kod korištenja pametnih telefona, jer pretjerana izloženost tehnologiji, mobilnim telefonima, Internetu, iPadima, TV-u i video igricama od najranije dobi negativno utječe na mentalni, fizički, emocionalni i socijalni razvoj djeteta.

Većina današnjih ljudi vjerojatno ne može zamisliti svoj život bez kompjutora, bez Interneta, bez pametnih telefona. Međutim, koliko god nova i moderna tehnologija olakšava život, ona je ujedno puna zamki i opasnosti, osobito za one najmlađe, našu djecu.

- Uređaji kao što su pametni mobilni telefoni, smartphonei, tableti i elektroničke igrice, drastično su povećali dostupnost i uporabu tehnologije, pogotovo u vrlo mlade djece. Istraživanja potvrđuju da se djeca i mladi koriste tehnologijom četiri do pet puta više od preporučene količine, s ozbiljnim i po zdravlje opasnim posljedicama. – Tako da možemo govoriti o ekspandiranoj pojavi pretjerane upotrebe, problematične upotrebe, odnosno „zloupotrebe“ i na kraju ovisnosti o pametnim telefonima. Rizična populacija su svakako djeca koja se zbog nedostatka roditeljske privrženosti i prepuštenosti sebi mogu povezati s uređajima, što može rezultirati ovisnošću – objasnila nam je Biljana Stanković, psihologinja iz Dječjeg vrtića Bajka, govoreći o problemu ovisnosti o pametnim telefonima kod djece.

Iako ovisnost o pametnim telefonima još uvijek nema jednoznačnu definiciju i nije uvrštena u dijagnostičke i statističke priručnike za mentalne poremećaje, danas se najčešće uspoređuje s poremećajima kao što su patološko kockanje, kompulzivno kupovanje i ovisnost o video igricama te internetu.

Ovisnost o online igricama (Internet gaming disorder) je 2013 dodana u priručnik za mentalne poremećaje DSM-V, što pokazuje da se poremećaji novog doba polako definiraju, kategoriziraju i šire među populacijama te isto tako ostavljaju negativan trag na osobnost pojedinaca. Kako danas pametni telefoni nisu samo oruđe za komunikaciju već omogućuju korisniku sudjelovanje u online aktivnostima – internet, e-mail, video igrice, društvene mreže, virtualni razgovori (chat), prilikom definiranja problematičnog ponašanja potrebno je profilirati „ovisnika „ – da li je ovisnost povezana s igranjem igrica, društvenim mrežama, sms-om tj. da li je pametan telefon samo instrument za online aktivnosti i koje jer tek tada se može pravilno intervenirati – kazala je psihologinja.

U prilog navedenom, nažalost govori i podatak da slučajevi ovisnosti o modernim tehnologijama postoje, što dokazuje i statistika koja govori da je jedno od jedanaestero djece u dobi od osam do 18 godina ovisno o tehnologiji.

Generacije djece pokazuju da je korištenje tehnologije zasigurno uzelo maha te se već u vrtićkoj dobi primjećuju pojedini slučajevi pretjerane uporabe tableta, video igrica, računala, TV-a dok se adolescenti sve češće „navuku“ na društvene mreže.

Mozak djeteta je plastičan i neprestano se fizički oblikuje prema reakcijama na iskustva iz okoline. Pretjerana izloženost tehnologiji (mobilni telefoni, internet, iPadi, TV, video igrice ) od najranijeg doba negativno utječe na mentalni, fizički, emocionalni i socijalni razvoj djeteta, kašnjenje kognitivnog razvoja, otežano učenje, povećana impulzivnost, smanjena mogućnost samoregulacije, poremećaji pažnje i koncentracije, slabije razvijene socijalne vještine i komunikacija.

Više pročitajte u mjesečniku 30 dana od petka, 28. studenoga...

Komentari