Prepustite se mašti i bojama ukrašavajući balkon

Objavljeno: 19.12.2010. 18:36

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: ilustracija

Da biste izbjegli stereotipe pri sadnji biljaka u cvjetne posude, bilo da su na balkonu ili dodatni ukras vrtu, prepustite se mašti i bojama poručuje Dubravka Mišolongin, dipl. ing. agr.

– Pređete li granice naše zemlje, doživjet ćete ljetnu eksploziju boja. A kod nas su balkoni prepuni visećih pelargonija ili surfinija – kaže D. Mišolongin i dodaje da svatko može sam iskombinirati, sve ovisi o afinitetima i željama.

Cvijeće se odabire prema mjestu na kojem će stajati, odnosno prema tome hoće li većinom biti na suncu ili u sjeni. Uz to treba voditi računa i da biljke imaju neku visinu, popunjavaju posudu u koju se sade, a dobro je i da neka od njih pada. Dalija iz ove kombinacije daje visinu i popunjava posudu, sanvitalija i calibrachoa padaju, a tu je i padajući helychrisum koji svojim nježnozelenim listovima malo umiruje cijelu kombinaciju.

– Dobra je i kombinacija surfinije i osteospermuma, kao i raznih trajnica i ljetnica koje cvatu. Može se kombinirati i plava lavanda s bijelom bakopom – kaže gospođa Dubravka. Predložena kombinacija sa slike dobro će uspijevati na sunčanom položaju, samo je važno biljke dobro zalijevati i prihranjivati.

– Najbolje je zalijevati kasno navečer, kako bi se biljke preko noći oporavile i osnažile za sljedeći dan. Može se zalijevati u rano ujutro, a svakako treba izbjegavati zalijevanje po suncu. S obzirom da su u kombinaciji cvatuće biljke, važno je stalno ih prihranjivati. To znači da bi bilo dobro svaki dan pri zalijevanju dodati malo hraniva. Tako je bolje nego da se prihranjuje jednom tjedno – savjetuje D. Mišolongin. Sve ostalo prepušta vašoj mašti i odabiru.

Komentari