Prva i druga nagrada Gjalski pripala varaždinskim školama

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 17.10.2015. 09:55

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: ilustracija

Na tradicionalnoj književno umjetničkoj manifestaciji „ Dani Ksavera Šandora Gjalskog“, ujedno jednoj od najznačajnijih manifestacija vezanih uz književno stvaralaštvo u Republici Hrvatskoj, prvu je nagrada u kategoriji najboljeg proznog djela za učenike srednjih škola i gimnazija dobila učenica 4. razreda Gospodarske škole Varaždin, Simona Liber. Mentorica je prof. Spomenka Dragović, a naziv literarnog djela je „Varijacija kruga“. Također, 2. nagrada Gjalski pripala je učeniku 4. razreda Filipu Rutiću radom „Dva metra bliže središtu Zemlje“ iz Prve gimnazije Varaždin, a mentorica je prof. Tatjana Ruža.

 „Dani Ksavera Šandora Gjalskog“ manifestacija su na kojoj se dodjeljuje nagrada za najbolje objavljeno prozno književno djelo u Republici Hrvatskoj. Osim Velike nagrade, dodjeljuju se i nagrade za učenike osnovnih i srednjih škola koje su ustanovljene kao poticaj proznom stvaralaštvu djece i mladih. Mala nagrada Gjalski dodjeljuje se od 1985. godine za najbolje prozno djelo učenika osnovnih škola Hrvatskog zagorja. Od 1994. godine dodjeljuje se Nagrada Gjalski za učenike srednjih škola i gimnazija, a od 2003. godine uključeni su i učenici Varaždinske županije.

Ove je godine u službenom dijelu natječaja za najbolje prozno djelo učenika srednjih škola i gimnazija bio ukupno 31 literarni rad iz 12 škola.

Osim dobivenih nagrada, pohvaljeni su i radovi „Kiša brojeva“ učenika Mislava Habulina, Druge gimnazije Varaždin, mentora Petra Bekića, te rad „Eh, taj Brankec“ učenice Margarete Kudeljnjak iz Elektrostrojarske škole Varaždin, mentorice Valentine Šinjori.

Kulturna manifestacija Dani K. Š. Gjalskog održavaju se svake godine krajem listopada, u tjednu kada je rođen Gjalski. U okviru manifestacije organiziraju se mnogobrojni kulturni programi — izložbe, koncerti, kazališne predstave, promocije knjiga i, kao najznačajniji program, svečanost dodjele Nagrade.

Dodjela nagrada bit će u četvrtak, 22. listopada u 17 sati u Gimnaziji A. G. Matoša u Zaboku.

Komentari