Sajam nije samo prodaja, već razmjena iskustva i sklapanje prijateljstva

galerija-images/varazdinski sajam rabljene djecje robe

Objavljeno: 26.10.2014. 16:05

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: V. Mihalić

Dječje majice, hlače, trenirke i patike po pet, deset, 15 i 20 kuna, puna dvorana prodavača, ali i kupaca, druženje, razmjena iskustva te poklanjanje robe siromašnim obiteljima obilježili su deseti Varaždinski sajam rabljene dječje odjeće, obuće i opreme.

U podrumu hotela Turist svoje je pozicije zauzelo oko 60 prodavača, roditelja, baka i djedova koji su se odlučili riješiti premale odjeće, a usput zaraditi i koju kunu.

Interes za ovakve sajmove je sve veći, a cijene i više nego povoljne. Stvari se mogu kupiti već od jedne kune, a mnogo toga se i poklanja.

Može se kupiti rabljena odjeća, obuća, igračke, oprema za djecu kao što su sjedalice za automobil, kolica, a vodimo se time da je sva roba namijenjena djeci od nula do 12 godina. Cijene se kreću od jedne kune na dalje. Odjeća i obuća se prodaju po cijenama od 5, 10, 15, 20 kuna, a skuplje se prodaju igračke i primjerice sjedalice za automobil ili kolica. Kupaca je sve više, a svaki put sve veći interes – doznajemo od Tihane Glavice, jedne od organizatorica ovog sajma.

Bitan faktor u uspješnosti ovih sajmova jest loša ekonomska situacija, ali i dobra promocija. Roditelji su sve skloniji kupovati rabljenu odjeću, jer ju djeca brzo prerastu, a u dućanima su cijene previsoke za današnji standard većine obitelji. Kad roditelji kupuju, djeca se igraju u dječjem kutku.

Sajam smo podigli na jednu višu razinu, trudimo se da što više ljudi čuje za sajam pa je posjeta veća. Ali bitan faktor je i teška ekonomska situacija. Lakše je kupiti odjeću za 10 ili 15 kuna, koja je malo nošena, jer ju djeca brzo prerastu. Postoje čak slučajevi da odjeća uopće nije nošena, a prodaje se za 15 kuna. Roditeljima je danas to puno isplativije. Novitet je i taj što se djeca mogu igrati u dječjem kutku kad njihovi roditelji kupuju – istaknula je Glavica.

Sajam redovito posjećuje gospođa Anita Brkinjač. Kako sama kaže, dvoje djece iziskuje duplo kupovanje odjeće, obuće, igračaka, što je danas skupo. Ovakvi sajmovi izvrsna su prilika da se za malo novaca kupi dobro.

Kupila sam patike i donji dio trenirkice za sina, a sad tražim nešto za curicu. Sve što je u vrećici platila sam 40 kuna. Jako sam zadovoljna, posjetila sam dosad svaki sajam i uvijek nešto nađem i za dečka i za curicu. Jednostavnije je i puno jeftinije nego nova roba u dućanima, a stvari su očuvane i mogu se još nositi – rekla je gospođa Anita pokazujući nam odlično očuvane patike za sina koje su koštale svega 20 kuna.

Zadovoljstvo prodajom i kupnjom dijele i prodavači. Gospodin Mladen Kovačić na sajam je došao iz Šenkovca, iz Međimurja. Kako je rekao, ovdje se osjeća kao doma, jer se sklapaju prijateljstva te nije sve u prodaji.

Prodajemo robu za cure do 13 godina i za dečke do 3 godine starosti. Jako smo zadovoljni i s prodajom, ali i s kupnjom. Ono što je nama premalo i što nam ne treba prodajemo, a ono što nam treba kupujemo od drugih prodavača. Tako da zapravo razmjenjujemo robu. Također, razmjenjujemo iskustva, već smo se svi ovdje sprijateljili, kao da smo doma. Roditeljima slabijeg imovinskog stanja poklanjamo robu za djecu, tako da na neki način ispunjavamo sebe duhovno jer činimo dobro djelo – istaknuo je gospodin Mladen.

Idući sajam održat će se idućeg mjeseca, a bit će to posljednji ove godine. Priliku će tako dobiti i oni prodavači koji se ovaj put nisu na vrijeme javili.

Zbog kapaciteta koje imamo u ovoj dvorani, moramo ograničiti broj prodavača. No, za nešto manje od mjesec dana imat ćemo još jedan sajam tako da svi zainteresirani za prodaju imaju svoju priliku, a da kupci opreme svoju djecu zimskom odjećom – kazala je organizatorica Tihana Glavica.

{gallery}varazdinski sajam rabljene djecje robe{/gallery}

Komentari