Status Eko-škola za četiri vrtića i školu

Udruga Lijepa naša svake godine dodjeljuje školama diljem Hrvatske koje se prijave status Eko-škole. Škole i vrtići koji status već imaju obnavljaju ja periodično.

Objavljeno: 27.05.2014. 08:48

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27


Međunarodne Eko-škole su program osmišljen za provedbu smjernica odgoja i obrazovanja za okoliš na razini čitavih škola. Program Eko-škola jasno određuje i usmjerava način na koji se nastavni sadržaji o zaštiti okoliša, koji su dio redovnog nastavnog plana i programa, primjenjuju u svakodnevnom životu škole. Ovakav pristup pomaže učenicima, u svijesti svakog od njih, shvatiti kolika je važnost zaštite okoliša.

Ove je godine 16. svibnja status dobilo ukupno 31 škola i vrtić iz cijele zemlje.

Među njima su se našle škole i vrtići s područja naše županije i to Dječji vrtići “Iskrica” i “Smjehuljica” iz Ludbrega, varaždinski vrtići “Pinokio” i “Bajka” te Osnovna škola Izidora Poljaka Višnjica.

Tom je prilikom izaslanstvu višnjičke škole, koje su činili ravnateljica Slavica Cingesar, školska pedagoginja Ankica Džalto te zamjenik gradonačelnika grada Lepoglave Hrvoje Kovač, dodijeljena zelena zastava koja će tijekom obilježavanja Dana škole, u srijedu, 21. svibnja, biti podignuta na jarbol ispred škole u Višnjici.

- Izrazito mi je drago da je i treća škola s područja grada Lepoglave dobila priznanje za ekološki pristup edukaciji djece, budući da je zaštita okoliša i održiv razvoj jedan od temeljnih postulata razvoja grada – istaknuo je tom prilikom zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Na provedenim ekološkim aktivnostima, zadovoljenim kriterijima i stjecanju statusa međunarodne Eko-škole izaslanstvu višnjičke škole čestitao je Ante Kutle, predsjednik Udruge Lijepa naša.

- Kako je ekološki odgoj od malena od velike vrijednosti ponosni smo što odgajamo opreznije i pažljivije generacije koje će pristupati prirodi s poštovanjem i djecu koja će svojim ispravnim navikama postupanja s okolišom poslužiti nama odraslima kao primjer. Međunarodni status prvog varaždinskog Eko vrtića i zelenu zastavu odlučili smo posvetiti zemljama pogođenim prirodnim katastrofama; poplavama - poručuju pak iz vrtića Bajka.

Komentari