Tulum s(l)ova i ove godine u školskim knjižnicama diljem Hrvatske

Objavljeno: 27.10.2014. 19:54

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: OŠ Ivanec

Izvor: galerija-images/Tulum slova

Noćnim čitateljskim susretima u školskim knjižnicama osnovnih i srednjih škola započeo je novi ciklus projekta poticanja čitanja iz užitka "Tulum s(l)ova" koji svake godine bilježi porast broja uključenih knjižnica.

Već četvrti ciklus projekta Tulum s(l)ova, namijenjenog učenicima sedmih i osmih razreda osnovne škole te prvih i drugih razreda srednje škole još je jedan dokaz da školski knjižničari s entuzijazmom rade na poticanju čitanja. Naime, u projekt koji se od samog početka provodi na državnoj razini svake se godine uključuje sve više škola. Tako se ove godine u projekt uključila 41 školska knjižnica.

Osnovnoj školi "Ivana Kukuljevića Sakcinskog" Ivanec, iz koje je projekt i potekao, u Varaždinskoj su se županiji ove godine pridružile i OŠ Grofa Janka Draškovića Klenovnik, OŠ Vinica, VI. OŠ Varaždin, OŠ "Petar Zrinski" Jalžabet, OŠ "Vladimir Nazor", Sveti Ilija, OŠ Cestica, OŠ "Ante Starčevića" Lepoglava, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin i Prva Gimnazija Varaždin.

Projekt se provodi i u Međimurskoj, Sisačko – moslavačkoj, Koprivničko – križevačkoj, Osječko – baranjskoj, Bjelovarsko – bilogorskoj, Brodsko – posavskoj, Karlovačkoj, Istarskoj, Dubrovačko – neretvanskoj te Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu.

"Tulum s(l)ova" izlazi iz uobičajenih školskih okvira, jer podrazumijeva čitateljski susret u večernjim satima pa i spavanje u školskim knjižnicama koje za to imaju uvjeta. Školske se knjižnice druže preko servisa Skype uz zajedničko čitanje, pjevanje i razgovor, a naročito svečanu atmosferu stvara ceremonijalno čitanje pod svjetlošću baterija i svijeća.

Nakon noćnog čitateljskog susreta slijede čitanja učenika na javnim mjestima, u udrugama, ustanovama i poduzećima. Kako ističe Draženka Stančić iz OŠ "Ivana Kukuljevića Sakcinskog" Ivanec, autorica projekta "Tulum s(l)ova", na taj način školske knjižnice doprinose kulturnim aktivnostima u svojoj lokalnoj zajednici, nudeći neobičnu kulturnu uslugu – čitanje naglas iz užitka.

{gallery}Tulum slova{/gallery}

Komentari