Učenici Prve gimnazije fantastični na informatičkom natjecanju u Americi

Zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić i Miroslav Huđek, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, znanost i šport 30. svibnja su u Županijskoj palači primili odlične mlade informatičare Prve gimnazije Varaždin.

Objavljeno: 30.05.2014. 15:46

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Učenici Prve gimnazije, ujedno i polaznici Centra izvrsnosti iz informatike, koji su prošlog tjedna sudjelovali na American Computer Science League natjecanju, u srednjoj školi Cherry Creek High School, Greenwich Village, u Denveru polučili su izvrsne rezultate u finalu.

Na finalnom natjecanju, koje se sastoji od programiranja (timski) i rješavanja problemskih zadataka (individualno), učenici Prve gimnazije ostvarili su najbolji ukupni rezultat u svih sedam sezona otkad ova gimnazija sudjeluje u tom natjecanju.

Čak je troje učenika ostvarilo "perfect score" i prvo mjesto te 100 posto riješen test u individualnoj konkurenciji. To su Kaja Pavlinić i Nikola Šalgaj u kategoriji Senior 5, te Josip Kelava u kategoriji Intermediate 5. Petra Jambriško, Filip Vidović u kategoriji Senior 5, te Tomislav Gregurić u kategoriji Intermediate 5 osvojili su drugo mjesto, dok je Luka Šopar u kategoriji Senior 5 osvojio treće mjesto. Prema navedenom, svi su učenici tima Senior 5 osvojili jedno od prva tri mjesta.

- Najzaslužniji za uspjeh su ovi talentirani učenici koji i nekoliko sati dnevno, van nastave, uče. Nas kao politiku najviše veseli što naš obrazovni sustav funkcionira. I druge županije imaju talentirane učenike, ali mi smo kroz sustav obrazovanja u Varaždinskoj županiji uspjeli iscrpsti kvalitetu. Uz V. i XV. zagrebačku gimnaziju samo je naša Prva gimnazija koja se uopće kvalificirala u Ameriku, a tri prva mjesta te ekipno šesto i sedmo mjesto fascinantan je rezultat za Hrvatsku i našu Županiju. Čak 54 posto proračuna Županije odlazi na obrazovanje, a to će se isplatiti dugoročno - istaknuo je dožupan Kišić.

Posebno ponosna na uspjeh učenika je i ravnateljica Prve gimnazije Janja Banić.

- Kvalifikacije su bile kroz četiri kola kroz koja smo rješavali zadatke i na temelju tih rezulatata smo se plasirali u finale. Puno truda, rada i svakodnevnih rješavanja zadataka uloženo je u naš uspjeh. Došli smo u u Denver usred noći, spavali nekoliko sati i ujutro se natjecali - rekla je Kaja Pavlinić.

U finalu natjecanja sudjelovalo je 76 timova koji su tu mogućnost dobili rezultatima kvalifikacijskih natjecanja od ukupno 202, koji su se natjecali u kvalifikacijama, odnosno ukupno 314 učenika od 816 koji su krenuli u kvalifikacije.

Komentari