Više od 190 djece i mladih u IX. školi mladih filatelista u Trakošćanu

Objavljeno: 14.10.2014. 09:13

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Općina Bednja

Programom na vidikovcu dvorca Trakošćan u petak je, 10. listopada, otvorena Nacionalna filatelistička izložba mladih s međunarodnim sudjelovanjem Trakošćan 2014., manifestacija kojom se ovdašnja filatelistička priča ponovno vratila tamo gdje je prije devet godina i počela – u „biser Hrvatskoga zagorja“.

Ona je ujedno bila uvertira u cijeli niz trakošćanskih kulturno-obrazovnih i zabavnih sadržaja za sve generacije, koje su na poseban način obilježile trakošćansku filatelističku trodnevnicu i ponovno, prema riječima varaždinskog župana Alena Kišića, svrstale Varaždinsku županiju na filatelističku „mapu“ Hrvatske.

Za to su zaslužni prvenstveno organizatori – Klub mladih filatelista Trakošćan, Općina Bednja i Muzejska ustanova Dvor Trakošćan sa pokroviteljima – Varaždinskom županijom i Hrvatskim filatelističkim savezom. Odličnom organizacijom uspjelo se sudionicima pružiti poučan i pedagoški vrijedan sadržaj, uspjelo su realizirati jedinstven projekt u Hrvatskoj i utrti mu put prema idućoj godini, kada bi trebao biti obilježen desetgodišnji jubilej.

Nacionalna izložba mladih s međunarodnim sudjelovanjem otvorena je programom "S markom i pjesmom kroz Hrvatsku i Europu", pri čemu su sudionike i goste u ime domaćina i organizatora pozdravili načelnik Bednje Mirko Bistrović, predstavnica Organizacijskog odbora dr. Marija Kolačko, ravnatelj Dvora Trakošćan Adam Pintarić, zatim, predsjednik KMF-a Trakošćan Dino Murić, predstavnik HFS-a Ivan Drašković te predstavnik FEPA-e Bojan Bračič. Školu je otvorio saborski zastupnik Marijan Škvarić, aktualni gradonačelnik Lepoglave. Otvaranju je nazočio i Ivan Jarnjak, bivši potpredsjednik Hrvatskoga sabora. Program su glazbom i pjesmom uljepšali Barbara Suhodolčan i Danijel Češnja, uz pratnju Tomislava Žirovca.
 
U sklopu manifestacije predstavljena je i knjiga "Poštanske marke kao vizualne poruke države" autora Dine Murića.
 
U subotu u jutarnjim satima u Galeriji Dvora Trakošćan priređeno je i svečano otvaranje IX. škole mladih filatelista Trakošćan 2014. Otvaranje je pratilo više od 190 djece i mladih sa svojim mentorima iz cijele Varaždinske županije (iz osnovnih škola u Klenovniku, Kamenici, Lepoglavi i Bednji te iz Elektrostrojarske škole Varaždin), iz Krapinsko-zagorske županije (OŠ Brestovec Orehovečki, FD Zaboky), kao i iz Slovenije. Uz dr. Mariju Kolačko, sudionicima i gostima obratio se i načelnik M. Bistrović, predsjednik Hrvatskog filatelističkog saveza Mladen Vilfan te dugogodišnji stručni suradnik KMF-a Trakošćan Josip Jelenečki.

On im je predstavio prigodna izdanja koja prate ovogodišnju trakošćansku manifestaciju i to dvije omotnice i tri žiga čiji je autor predsjednik KMF-a Dino Murić. Sudionicima je demonstriran i način prenošenja pošte putem teklića, a teklić koji je u vreći do prve pošte u Lepoglavi trčeći prenio sve pošiljke koje su tog dana bile poslane u svijet iz Trakošćana, bio je maratonac Slavko Murić, član Atletskog kluba Lepoglava.
 
Školu filatelije prigodnim je riječima otvorio zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić. Pritom je izrazio zadovoljstvo što se manifestacija, nakon što se nekoliko godina zbog nedostatka sponzorskih sredstava u skromnijim okvirima održavala u Varaždinu, ponovno vratila tamo gdje je i započela.
Nešto kasnije sudionicima škole pridružio se i Zlatko Jakuš, tvorac prve hrvatske marke i prvog hrvatskog novca, koji je za tu priliku doputovao čak iz Švedske. Posebna atrakcija bile su i marke u drvu, koje je izrezbario lepoglavski izvorni umjetnik Dragutin Jamnić.
 
Glazbeni program izveli su Danijel Češnjaj, član popularnih Kavalira i Rajko Suhodolčan uz pratnju Tomislava Žirovca.
 
Filatelistički sadržaji u Trakošćanu potom su nastavljeni radionicama za početnike i napredne. Kako bi se djeca za filateliju senzibilizirala od najmanjih nogu, ove godine u radu škole prvi put sudjelovala su i djeca predškolskog uzrasta. U poslijepodnevnim satima svim sudionicima škole uručene su diplome, a nakon toga uslijedilo je završno druženje uz roštilj i glazbu mladih tamburaša OŠ Franje Serta iz Bednje.

Komentari