"Husarska garda Varaždinske županije 1746" na danu sv.Jakova u Sümegu

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 31.07.2013. 20:09

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Husarska garda, na inicijativu Josipa Črepa, instruktora garde i jednog od rijetkih živućih husara, proteklog je vikenda nastupila u mađarskom mjestu Sümeg na obilježavanju dana sv.Jakova.

Nastupili su s 7 jahača u povorci od 30-tak konja i 10-tak kočija zajedno s Radetzky Husarima grada Sümega, streličarima i dvorskim damama.

Udruga "Husari Varaždinske županije 1746" u svom programu za 2013. godinu ima plan uspostave suradnje sa sličnim postrojbama u susjednim zemljama. Cilj je povezivanje i razmjena iskustava o povijesnim činjenicama djelovanja husara, kao i današnjem organizacijskom, financijskom i pravnom životu udruga koje njeguju tradiciju husarskih postrojbi europskih zemalja.

Prvi u nizu takvih posjeta prošao je vrlo zapaženo kod mađarskih domaćina, dijelom i zbog veće populacije vojvođanskih Hrvata koji žive u Sümegu. Husarska garda Varaždinske županije pozvana je na tradicionalni lov na lisice u 11. mjesecu kad se u Sümegu okuplja oko 100 jahača i nekoliko desetaka kočija pod vodstvom Roberta Caparia koji je bio domaćin prvog susreta.

Komentari