Kabelom od 1600 km Kuba spojena na brzi internet

Piše: evz/VLM

Objavljeno: 10.02.2011. 08:27

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: -

Stanovnici Kube pozdravili su dolazak podvodnog optičkog kabela koji njihovu zemlju spaja s Venezuelom zaobilazeći tako američki ekonomski embargo. Kabel će služiti za poboljšanje telekomunikacijskih usluga na Kubi koja ima gotovo najsporiji internet na svijetu.

Za još uvijek mali broj stanovnika spojenih na internet povezivanje s Venezuelom donijet će i do 3000 puta bržu internetsku vezu. Osim toga, novi kabel, koji će u funkciji biti od srpnja, omogućit će i jeftinije međunarodne telefonske pozive, javlja BBC.

Kabel je dugačak 1600 kilometara, a njegovo postavljanje financirala je ljevičarska skupina Alba koju je osnovao predsjednik Venezuele Hugo Chavez.

Kubanski ministar informiranja i komunikacija Medardo Diaz rekao je kako je postavljanje kabela "ojačalo suverenitet Kube" i probilo američku blokadu.

- Kabel će služiti svim našim ljudima kako bi ojačali naš razvoj, integraciju i suverenitet - dodao je.

Kuba se za povezivanje internetom dosad služila satelitskom vezom koja je skupa i spora. Tamošnja vlada uvijek se branila da stanovništvu ne može omogućiti bolje telekomunikacijske usluge jer SAD ne dopušta povezivanje kabela s Floridom koja je udaljena samo 144 kilometra.


Agencija VLM



Komentari