Koža "pamti" svako pretjerano izlaganje suncu

Piše: Sonja Brdar

Objavljeno: 10.08.2013. 19:07

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Ilustracija

Razumno izlaganje sunčevim zrakama ima blagotvoran utjecaj na ljudski organizam.

Naime, umjerenim izlaganjem sunčevim zrakama u našem se tijelu stvara aktivni oblik vitamina D, a u manjoj mjeri stimuliraju i imunološki sustav te potiču dobro raspoloženje.

No, opće je poznata činjenica i kako pretjerano izlaganje suncu ima štetan utjecaj na kožu. Kreme za sunčanje, naime, ne mogu dovoljno zaštiti kožu koja je pretjerano dugo izložena suncu. Tada se, uz opekline i crvenilo, mogu pojaviti i alergijske reakcije te dugoročna oštećenja stanica čime se povećava i rizik od nastanka raka kože.

– Kod ljudi koji pate od alergije, problem se najčešće javlja s prvim proljetnim zrakama sunca. Takvim se ljudima preporuča postepeno izlaganje suncu, odnosno kraća izlaganja sunčevim zrakama kroz duži vremenski period. Kod osoba s jakim alergijama preporuča se i uzimanje tableta protiv alergije, takozvanih antihistaminika 10-ak dana prije izlaganja suncu. Ako ipak dođe do alergije, potrebno je boraviti u "debelom" hladu te, uz prethodno savjetovanje s liječnikom, uzeti eventualnu dodatnu terapiju – istaknula je dr. med. Sanja Petek-Modrić, spec. dermatolog.

Uvriježeno je mišljenje kako je preplanuli ten pokazatelj dobrog zdravlja, no moderna znanost pokazuje da, ističe dr. Modrić, određena oštećenja kože uzrokovana pretjeranim sunčanjem postanu vidljiva tek nakon 20 do 30 godina.

- Sa zaštitom na suncu potrebno je započeti u najranijoj dobi. Smatra se da čovjek primi do 80 posto štetne sunčeve energije do svoje 18-te godine života, pa je tako zaštita od sunca u djetinjstvu vrlo važna za prevenciju karcinoma kože u zreloj dobi. Preporučljivo je izbjegavanje sunca kada je ono najintenzivnije, a to je između 10 i 16 sati, te duži boravak na direktnom suncu – napomenula je Modrić i zaključila kako je boravak na suncu koristan i potreban, ali u umjerenim količinama.

Sve dodatne savjete možete potražiti u Specijalističkoj ordinaciji za dermatologiju i venerologiju dr.med. Sanje Petek Modrić spec. dermatolog.

Tekst je prenesen iz Varaždinskog tjednika od 5. kolovoza.

Komentari