Na današnji dan prije 28 godina rođen otac Facebooka

Piše: evz/zimo.co

Objavljeno: 14.05.2012. 16:02

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: sharequotes.us

Na današnji dan prije 28. godina u Dobbs Ferryju u New Yorku rodio se svima dobro poznat šef Facebooka Mark Zuckerberg, piše zimo.

Punog imena Mark Elliot Zuckerberg rođen je u solidno dobroj i obrazovanoj obitelji. Njegov otac Edward u kući je imao zubnu ambulantu, dok je njegova majka Karen radila kao psihijatrica prije nego je rodila četvero djece Marka, Randi, Donnu i Arielle.

Od samog početka Mark je pokazivao zanimanje za računala pa je tako već s 12 godina , koristeći Atari BASIC, izradio program za poruke pod nazivnom “Zucknet”. Taj program koristio je njegov otac u svom uredu kako bi ga recepcioner mogao informirati o novim pacijentima bez potrebe da ga svaki put posjeti u njegovom uredu, a Zucknet je koristila cijela njegova obitelj kako bi ostali povezani.

Osim toga, Mark je u ranoj dobi već napravio i igru od crteža koji su napravili njegovi prijatelji umjetnici.

 - Došli su k meni, crtali crteže, a ja sam napravio igru iz njih- istaknuo je Mark.

Kako bi se Markova zainteresiranost za računala zadržala, njegovi su roditelji angažirali privatnog učitelja Davida Newmana koji je jednom tjedno radio s Markom. Newman je kasnije rekao novinarima da je bilo teško ostati ispred Marka koji je u to vrijeme počeo uzimati poslijediplomske tečajeve na obližnjem Mercy Sveučilištu.

Zuckerberg je kasnije počeo pohađati Phillips Exeter akademiju, ekskluzivnu školu koja je pripremala studente za New Hampshire. Mark je tu pokazivao talent u mačevanju pa je postao kapetan školskog tima. Također, dobro mu je išla književnosti pa je tako dobio diplomu u klasicima. No unatoč ostalim hobijima, Mark je ostao fasciniran računalima pa je tako nastavio sa svojim programiranjem. Za vrijeme srednje škole Mark je napravio ranu verziju glazbenog softvera Pandora koja je nosila naziv Synapse.

Interes za Synapse pokazalo je nekoliko tvrtki uključujući Microsoft i AOL koji su htjeli kupiti softver i zaposliti Marka prije mature, no on je odbio tu ponudu.

Nakon što je završio Exeter 2002. Zuckerberg je upisao Harvard. Odmah na prvoj godini Mark je stvorio reputaciju kao jedan od boljih programera na kampusu. U to vrijeme stvorio je program CourseMatch koji je omogućio studentima da biraju svoje razrede na temelju selekcije kolegija od strane drugih korisnika. Facemash je također stvoren u to vrijeme a omogućio je korisnicima da glasaju tko je ljepši između dvije slika studenata. Program je postao vrlo popularan no kasnije ga je školska uprava ugasila jer su ga smatrali neprikladnim.

Na temelju prije stečenog znanja, troje kolega Divyi Naredna i blizanci Cameron i Tyler Winklevoss tražili su od Zuckerberga da im pomogne u izgradnji njegove društvene mreže za Harvard, no Zuck je počeo paralelno raditi na svojem projektu pa je tako 2004. godine s prijateljima Dustinom Moskovitzom, Chris Hughesom i Eduardo Saverinom pokrenuo Facebook. Sve ostalo je povijest.

Ukoliko želite saznati još više informacija, predlažemo da pogledate Bloombergov GameChangers posvećen ovom mladiću!

Izvor: zimo.co

Komentari