Na FOI-u započela trodnevna znanstvena konferencija CECIIS 2013

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 18.09.2013. 20:10

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Danas je na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, pred dvjestotinjak gostiju iz Hrvatske i inozemstva svečano otvorena međunarodna znanstvena konferencija posvećena informacijskim i inteligentnim sustavima, CECIIS 2013.

CECIIS konferencija održava se u razdoblju od 18. do 20. rujna. Kroz dvadeset i četiri godine postojanja razvila se u jednu od najznačajnijih konferencija iz područja primijenjenih informacijskih znanosti u srednjoj Europi. Konferencija se organizira u suradnji s Institutom za informatiku i društvene znanosti Sveučilišta u Freiburgu, Institutom za informacijske znanosti Sveučilišta u Grazu,  Fakultetom prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te Ekonomskoposlovnim fakultetom i Fakultetom za elektrotehniku, računarstvo i informatiku Sveučilišta u Mariboru.

Ovogodišnja konferencija posvećena je temi "Usluge usmjerene korisnicima" (User-Centric Services), a svoje radove  na konferenciji  će predstaviti znanstvenici,  stručnjaci u području informacijskih i  inteligentnih sustava te studenti iz  12 zemalja  Europe i svijeta u sklopu šest sekcija.

Kao i ranije, uz CECIIS se odvijaju paralelna događanja, koja su povezana s temom konferencije. Ove godine će se po treći put, kroz sva tri dana trajanja konferencije, organizirati  stručni simpozij o računalnoj sigurnosti – FOI Security (FSec), na kojem će se okupiti najveća imena u području računalne sigurnosti iz Hrvatske i šire. Na simpoziju će se održati predavanja vezana uz aktualne teme: ranjivost web aplikacija, mehanizmi kontrole pristupa, testiranje sigurnosti, sigurnost i forenzika mobilnih uređaja, a bit će zastupljeno još važnih tema vezanih uz područje sigurnosti.

Također po treći put će se u okviru Konferencije održati i jednodnevna Studentska poster sekcija na kojoj će studenti FOI-a prezentirati svoje istraživačke radove, dok će studenti iz nekoliko zemalja svijeta prezentirati svoje radove koristeći videokonferencijsku tehnologiju.

Po drugi će se put održati i jednodnenvni stručni simpozij o razvoju mobilnih aplikacija - Mobile and embedded development Symposium (F-moed) na kojem će se govoriti o razvoju aplikacija za mobilne i ugrađene sustave.

Predavanja će održavati znanstvenici i stručnjaci iz IT industrije na temu razvoja za Android, iOS, WP, HTML 5.0, Arduino, embedded, o mikroupravljačima i slično. U sklopu f-moeda će ove godine biti održano i 48-satno studentsko natjecanje Mobile App Chalenge.

Uz sve navedeno, po prvi put će se u sklopu konferencije održati i dvije radionice namijenjene knjižničarima: Metel win programski proizvod za knjižnice i Izrada web stranica pomoću CMS sustava Wordpress.  

Predsjednik Programskog odbora CECIIS 2013, prof.dr.sc. Tihomir Hunjak u svom pozdravnom govoru zahvalio se svima koji su omogućili da se konferencija održava već 24. put.

- Ovo je već 24. konferencija i taj broj govori sam za sebe. Cilj njenog pokretanja je ostvaren, jer svake godine znanstvenici i istraživači dolaze u Varaždin dijeliti i razmjenjivati ideje iz područja informacijskih i inteligentnih sustava. Konferencija traje i razvija se u skladu s razvojem tehnologije - rekao je Hunjak.  

Izv.prof.dr.sc. Sandra Lovrenčić,  predsjednica  Organizacijskog dbora CECIIS 2013 naglasila je da je organizacijski odbor mnogo je truda uložio u to da se održi nivo znanstvenog dijela konferencije, ali i da se omogući što više dodatnih stručnih sadržaja vezanih uz informacijske i inteligentne sustave.

Prvo pozvano predavanje održao je dr.sc. Nigel Bevan iz Engleske, priznati neovisni konzultant za upotrebljivost sa širokim industrijskim i istraživačkim iskustvom, a tema predavanja bila je Designing for usability: principles and practice.

Uz službeni, vrlo važan dio programa je i onaj neformalan pa će se za sudionike Konferencije organizirati zabava dobrodošlice i izlet u Maruševec, a u pauzama između sekcija, kao i uvijek, vodit će se diskusije o najnovijim postignućima u području informacijskih i inteligentnih sustava.

Komentari