New York Times pokreće vlastiti WikiLeaks

Objavljeno: 26.01.2011. 17:02

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: -

New York Times radi na razvoju sustava koji bi omogućio dojavljivačima ili popularnim leakersima objavljivanje povjerljivih dokumenata direktno u novine i to potpuno anonimno. Vjeruje se kako ovaj projekt NYT-a predstavlja novi trend u medijima i svojevrsni odgovor na rapidni rast WikiLeaksa, piše biznis portal Profitiraj.hr

Iako cijela priča još uvijek nema službeni epilog, izvršni urednik NYT-a Bill Keller najavljuje kako bi sustav mogao biti sličan „Al Jazeera‘s Transparency Unit“, ranije pokrenutom sustavu koji dopušta objavu povjerljivih dokumenata.

Odjel NYT-a koji se bavi interaktivnim i kompjutorski potpomognutim vijestima vjerojatno će uz savjete istražitelja i pravne službe osmisliti sustav svojevrsnog sigurnog kolanja informacija za dojavljivače.

Odgovor Assangeu

Ovaj potez zasigurno bi predstavljao odgovor na brzi rast WikiLeaksa, iako je NYT blisko surađivao s tom organizacijom i njezinim osnivačem Julianom Assangeom. Bili su čvrsti partneri u „Afganistanskim dnvenicima“, „Iračkim ratnim dokumentima“ i curenju informacija iz diplomatskih krugova.

Postavlja se pitanje jeli WikiLeaks početak novog trenda? Opravdano je pretpostaviti kako će svake velike svjetske novine imati svoj mali WikiLeaks na kojemu će anonimni „leakersi“ objavljivati povjerljive dokumente koji su procurili iz raznih veleposlanstava, ministarstava, vlada.


Ivan Klarić / Profitiraj.hr




Komentari