Teslin automobil na kozmičku energiju iz 1931. - za budućnost

Piše: evz/VLM

Objavljeno: 07.02.2011. 18:02

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: -

"Neka budućnost kaže istinu i vrednuje svakoga prema njegovu radu i postignućima. Sadašnjost je njihova; budućnost, za koju sam zaista radio, je moja!"

Prošloga tjedna u Tehničkome muzeju u Zagrebu održani su "Dani Nikole Tesle" na kojima se, uz ostalo, raspravljalo i o njegovoj nevjerojatnoj sposobnosti da sve svoje ideje vidi i razradi mentalno prije nego što započne s pokusima.

"Prije nego što stavim skicu na papir, mentalno razrađujem ideju. U svome umu ja razrađujem konstrukciju, poboljšavam je, čak je i stavljam u pogon. Posve mi je svejedno isprobavam li svoje strojeve u svome umu ili u laboratoriju", pisao je Tesla.

Neke su od njegovih vizija bežični prijenos električne energije ili prikupljanje i korištenje kozmičke energije. U trenucima kada svijet grozničavao traga za jeftinim, obnovljivim i svima dostupnim izvorima energije, Tesline vizije mogle bi imati presudnu ulogu.

Još je 1931. godine u klasični automobil ugradio električni motor od 80 konjskih snaga koji nije imao nikakav akumulator niti je bio spojen na nekakav izvor energije. U njemu je samo bio Teslin konverter koji je prikupljao kozmičku energiju. Postizao je brzinu veću od 140 kilometara na sat i uopće nije onečišćivao okoliš. Nije li upravo to ono što nam treba u bliskoj budućnosti? U Teslino vrijeme za takvo što nije bilo razumijevanja.


Agencija VLM



Komentari