Trikovi za Facebook koje vjerojatno ne znate

Objavljeno: 06.10.2015. 14:33

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: Ilustracija

Kako je Facebook postao dio svakodnevnice, vrijeme je da se sazaju trikovi koji će vam olakšati njegovo korištenje, a koje sigurno niste znali da ih je moguće izvesti, piše tportal.

1) Možete poslati poruku bez preuzimanja zasebne aplikacije
Ne poznajemo nikog kome se sviđa to što nas Facebook za pristup porukama tjera na preuzimanje i korištenje Messengera. Srećom, postoje dva načina kako to možete zaobići.

Evo prvog: otvorite facebook.com u svom mobilnom web pregledniku. Osim što ćete i dalje moći slati i primati poruke bez Messengera, ovaj način će vam pomoći uštedjeti bateriju i riješiti se dobrog dijela oglasa, kao i osloboditi memoriju za druge aplikacije.

Drugi je ponešto zahtjevniji. Počnite preuzimati aplikaciju Messenger. Čim se pojavi krug s kvadratom u kojem je riječ 'stop' kucnite po njemu kako bi obustavili download. Kad se vratite u aplikaciju za Facebook, trebao bi se pojaviti i tab za poruke. Ako Facebook to nije onemogućio u međuvremenu.

2) Potajno promijenite status svoje veze
Želite promijeniti status veze bez da vas hrpa zabrinutih prijatelja zaskoči s pitanjem što se dogodilo? Možete.

Otvorite About na svome timelineu i skrolajte do Relationship. Otvorite i u gornjem desnom kutu kliknite Edit. Promijenite postavke privatnosti na Only Me. Potom promijenite status veze i spremite promjenu.

Druga opcija koju imate na raspolaganju je uklanjanje statusa o vezi kao takvog. Na istom mjestu odaberite prazno polje umjesto 'Single' ili što već imate navedeno.

3) Objavljujte na Facebooku i kad niste na Facebooku
Sve što trebate je pristup 'post-by-email' adresi (dobit ćete ju kad pridodate broj mobitela u podatke o sebi, ako već niste), koju možete koristiti za objavljivanje tekstova, fotografija ili videa na svom profilu s mobitela. Zgodno kad putujete, wi-fija nema, a mobilna veza je katastrofalno spora.

4) Isključite opciju 'Viđeno/Seen' u porukama
Obavijesti 'viđeno' i 'viđen/a kod' mogu nas dovesti u nezgodnu situaciju ukoliko imamo posla s osobom s kojom baš i ne želimo komunicirati ili ne želimo da je naša lokacija poznata baš svima. Dva su načina kako ih možemo izbjeći.

Koristite li web preglednik Chrome, na raspolaganju vam je ekstenzija Facebook Unseen koja blokira URL s potvrdom o čitanju Facebookovim porukama. Nezgodno je jedino što sve poruke označava kao nepročitane, pa ćete se morati navići na stalnu obavijest o nepročitanim porukama.

Ne koristite Chrome? Instalirajte ekstenziju AdBlock Plus za vaš preglednik i u filtere dodajte URL 'facebook.com/ajax/mercury/change_read_status.php$xmlhttprequest'.

5) Koristite emotikone u statusima
Vidjeli ste ih kod drugih, ali ne znate kako bi ih sami aktivirali, na desktopu ili mobitelu? Koristite tipkovnicu s emotikonima na vašem mobitelu ili preuzmite odgovarajuću ekstenziju, poput ove za Chrome.

6) Pametno koristite Friend Tracker
Nearby Friends (Prijatelji u blizini) je zgodna značajka koja koristi vašu GPS lokaciju kako bi vaše kontakte na Facebooku obavijestila kad im se nađete u blizini. Vrijedi i obrnuto. Kako vaša lokacija ne mora biti svima dostupna informacija, kreirajte privatni popis prijatelja koji će dobivati obavijesti te vrste.

7) Nađite nešto konkretno pomoću tražilice Facebook Graph
Koristeći Graph možete pronaći svašta. Ali, jeste li znali kako možete pronaći i vrlo konkretne stvari? Utipkajte nešto poput 'People in Brooklyn who like tennis' ili 'Books read by CEOs'. Rezultati bi vas mogli iznenaditi.

8) Objavljujte gifove, čak i u komentarima
Facebook već neko vrijeme pdržava objavljivanje gifova putem postavljanja poveznice u status. Zasad to nije moguće i u komentarima, osim ako niste instalirali ovu ekstenziju za Chrome.

9) Provjerite privatnost
Želite li pregledati postavke privatnosti, značajka Facebook checkup nudi postupak u tri koraka pomoću kojeg možete pogledati postavke i promijeniti ih. Ne škodi to učiniti s vremena na vrijeme, naročito ako ne želite neugodna iznenađenja.

10) Pronađite starije objave
Sjetili ste se nečeg fora što ste vidjeli na News Feedu, ali se ne možete sjetiti tko je to objavio i o čemu se točno radilo? U Facebookovu tražilicu upišite precizne upite ('tekuća voda na Marsu', recimo), pritisnite Enter i provjerite je li među rezultatima ono što tražite.

11) Uredite fotografije u Facebooku
Umjesto gnjavaže s drugim programima za obradu fotografija, iskušajte Facebookove alate. Možete dodavati filtere, tekst i naljepnice te ih rezati. Odlično za prepravke na brzinu.

12) Spremite sadržaj za kasnije
Pospremiti možete poveznice, video-zapise, događaje i drugo. Kliknite na padajući meni u gornjem desnom kutu objave, pa odaberite Save link. Spremljeni materijal naći ćete u desktop verziji u meniju s lijeve strane (Favorites), odnosno u traci More u mobilnoj aplikaciji.

13) Ne propustite zabavu
Možete se pretplatiti na obavijesti vezane uz omiljenog izvođača, skupinu i tome slično. Tako ćete svaki put dobiti obavijest kad će gostovati u vašoj blizini.

14) Prilagodite News Feed sebi
Postavke možete namjestiti tako uvijek vidite prvo objave osobe koja vam je najzanimljivija, prestanete pratiti objave osobe koja vam je dojadila ili ponovno počnete pratiti nečije obavijesti. Kliknite na ikonicu lokota u gornjem desnom kutu i odaberite News Feed Preferences.

Izvor: tportal

Komentari