Velike tajne malog vrta: Bazga mnogima najdraža ljekovita biljka

Piše: Rudolf Gregur

Objavljeno: 29.06.2014. 20:28

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija

Za ljekovite svrhe beremo bazgin list, cvijet, koru i plod - sambuci flos-cvijet, cortex sambuci-kora, fructus sambuci-plod, folium sambuci-list.

Bazga (lat. Sambucus nigra) je višegodišnja biljka raste kao grm do osam metara visine. listovi su nasuprotni, perasti i nazubljeni, kora u donjem dijelu smeđa, cvijetovi u cvatu, oblik štita, žučkasto bijeli. Plod su tamno ljubičaste bobice, raste na sunčanim stranama.

Sadrži mnoge važne vitamine a, b, b1, b2 i c, jabučnu, vinsku i octenu kiselinu, eterično ulje, smole i saponine.

Primjena u komplementarnoj medicini

Čaj od bazge, čaj kod nazeba i gripe, čaj za mršavljenje (detoksikacija –bubreg, crijeva i koža), sirup od bazge-cvijet i plod, marmelada od ploda, a cvjetovi se mogu pržiti.

Čaj od bazge

Cvijet bazge za čajeve i čajne mješavine liječi kašalj i pomaže u iskašljavanju, liječi bolno grlo uz čaj za grlo i glasnice i uzmite sirup od borovih iglica 2-5 žlica dnevno Pije se po šalica dnevno kao preljev. Inače, kora snižava temperaturu.

Čaj kod nazeba i gripe

Čaj sa kamilicom i lipom djeluje na znojne žlijezde i na taj način čisti organizam od prehlada i spriječava gripu. Uz kapi za imunitet 25 kapi u čaj ili vodu. Propolis sa kaduljom i kamilicom u obliku spreja za usnu šupljinu-za imunitet. Prilagoditi terapijama meleme i kapi.

Sirup od bazge-cvijet

Sirup se priprema potapanjem cvjetova u hladnu vodu uz dodatak šećera i limuna-izuzetno je osvježavajući napitak i u ljeti i u zimskim danima kad nam treba puno c vitamina.

Čaj za mršavljenje (detoksikacija –bubreg, crijeva i koža)

Izvanredna je kombinacija biljaka a možda i jedina koja daje potrebne metaboličke funkcije našeg tijela. Svakako vam preporučamo da isprobate nešto što je priroda stvorila a marljive ruke ubrale. Posebno je vrijedna kvalitetna berba i pristup biljkama u sezoni.

Marmelada od ploda

Za marmeladu :izgnječimo 2 kg zrelih plodova bazge i dodamo malo vode, kuhamo i dodamo pola kg šećera. Kuhanjem ispari tekućina i gustu marmeladu ulijemo u staklenke. Vrlo je ukusna i zdrava, provjerite ako je koja staklenka još ostala-dobar tek.

Prženi cvjetovi

Priprema zrelih i zdravih cvjetova za fino pečenje: postupak je jednostavno pripremiti, tako da pripremite smijesu za palačinke i u nju uronite pripremljene cvijetove. Pržite ih na vrelom ulju kao krafne a i vrijeme krafni uskoro dolaze, pa do berbe bazge imat ćete već praksu sa pećenjem.

Važno za bazgu

Bazga spada u najomiljenije ljekovite biljke a uz to i ima bogatstvo vitamina a, b, b1, b2 i c. Cvjetovi i plod se pripremaju za napitke, marmelade i fina pečenja. Sva je ljekovita ali ništa ne jesti sirovo.

Priprema čaja od bazge

Naputak:uzmite 1 jušnu žlicu suhih cvijetova i prelijte sa 2, 5 dcl vrele vode, nakon 15-30 minuta procijedite i pijte 2-3 puta dnevno, kod prehlade za pojačano znojenje. Za masažu nogu i zglobova kod reume i drugih prehlada sa melemima neven mint i gospina mint.

Izvor: Tjednik eVaraždin

Komentari