Velike tajne malog vrta: Imelom protiv visokog tlaka i stresa

Objavljeno: 24.05.2014. 20:16

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Wikipedia/Ilustracija

Imela (Lat. viscum album) - za ljekovite svrhe bere se list u vrijeme mirovanja vegetacije (visci albi herba,stipes et folium).

Nalazište u prirodi

Imela je zimzelen nametnik na voćkama i drugom drveću, a prenose ga ptice. Ima značenje u narodu za sreću u ljubavi-božićni ukras. Bere se u zimskim mjesecima do ožujka. Suši se prirodno u sjeni. Sadrži: bjelančevine,vosak, flavonski heterozid, inozitol, viskotoksin, holin.

Primjena u komplementarnoj medicini i tradicijskoj kulturi

Čaj od imele

Imela se za upotrebu priprema po naputku i uzima podgrijana, nakon nekoliko sati namakanja, a posebno je hvaljena u starim predajama za sprječavanje krvarenja svih vrsta i protiv raka. Budi rad žlijezda i diuretsko djelovanje na srce i žile “zraka sunca d.v.”.

Imela za regulaciju tlaka sa glogom, stolisnikom i odoljenom.

Korištenje imele je od davnina u fitoterapiji poznato i kombinacija sa glogom i stolisnik dopunjuje terapijsko djelovanje za srčane cirkulacije i krvožilni sustav jer čisti i jača žile.

Kod stresnih poremećaja uz antistresne kapi i masaža stopala “Zrake sunca" d.v.

Imela kuhana s mlijekom protiv glista

Imela ima u svom sastavu djelotvorne tvari koje zaustavljaju rast parazita u probavnom traktu. Pa kuhana na mlijeku djeluje protiv glista.

Uzimanje je prilagođeno uzrastu i terapija je individualna. Uz obloge tople rosopasa.

Kupka od listova za noge

Listove oko 100g stavite u vodu i odstoji od jutra do večeri, podgrijete i procijedite, količinu dodajte vodi za kupanje uz aroma sol mint po jednu žlicu za bolju cirkulaciju i kod ozeblina - vruća kupka.

Uz melem neven mint. Redovito korištenje imele za bolji rad žlijezda.

Unutarnja stimulacija rada i smanjenje hormonskih poremećaja donosi ravnotežu u funkciji našeg organizma, a imela u fitoterapiji, to čini i pomaže u očuvanju zdravlja uz pravilan pristup i dozvoljene količine na duži period do ozdravljenja – onkoloških tegoba.

Priprema čaja od imele

Naputak: 1-2 čajne žlice usitnjene biljke ili lista stavite u hladnu vodu i nakon 8 sati podgrijte i procijedite. Pijte 2 puta dnevno po jelu sa medom ili drugim sladilom pogodno za vas a kod bolji imunitet i sirup borovih iglica 1 žlicu

Posebno važno za imelu

Imela je zanimljiva biljka koja ne raste iz zemlje, a ljekovita je ali uz dozvoljene količine, bobice nisu za upotrebu - oprez djeci. Regulira rad organa i žila (srce, probavu, štitnjaču, bubreg, živce, prehlade, grčeve nogu, reume, slabu krv - antitumorska ...).

Komentari