Zaštitite vašu WiFi mrežu od lupeža iz susjedstva - tapetama

Piše: eVz/Zimo.co

Objavljeno: 12.05.2012. 19:33

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Ilustracija

Ukoliko strahujete da će vam se susjedi na neki način dokopati vaše WiFi mreže, Francuzi imaju rješenje koje se zove Metapaper i bit će dostupno sljedeće godine, piše Zimo.co.

Radi se o posebno razvijenoj tapeti koja blokira signal od 2.45 GHz do 5.5 GHz, dok propušta signal za televiziju, radio i mobilne telefone. Metapaper se može primijeniti na različitim površinama kao što su beton, cigla i žbuka, a možete ju i obojiti.

Istraživači iz francuskog Grenoble Institut Polytechnique i Center Technique du Papier tako su postali još jedni u nizu koji žele pronaći način kako se zaštiti od WiFi mreže, pa je tako prije godinu dana BAE za britansku telekomunikaciju tvrtku Ofcom izradila nešto slično, no s cijenom od 800 dolara za kvadratni metar ovaj izum nije zaživio.

Također, još 2009. godine Japanci su razvili i posebnu boju koja je blokirala WiFi mrežu.

Iako postoje drugi načini kako zaštiti svoju WiFi mrežu, primjerice lozinka, sve više se događa kako snalažljivi korisnici pronalaze razno razne načine kako pomoću softvera otključati WiFi mrežu, stoga ova bi tapeta zapravo mogla biti od velike koristi.

Komentari