Dožupan Kišić održao predavanje varaždinskim studentima na Univerzitetu u Sarajevu

Objavljeno: 16.12.2015. 18:57

Zadnja izmjena: 23.02.2016. 07:48

Foto: Varaždinska županija

Zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić posjetio je International University of Sarajevo (IUS), sveučilište s kojim je Varaždinska županija započela suradnju prije dvije godine...

Riječ je o modernom Sveučilištu koje se pozicioniralo kao prava internacionalna visokoobrazovna ustanova budući da na njoj trenutačno nastavu pohađa više od dvije tisuće studenata koji dolaze iz više od 45 zemalja svijeta, a predavači iz 25 svjetskih zemalja.

Kompletan nastavni proces koji se održava na engleskom jeziku je smješten u iznimno suvremenom kampusu koji je građen za potrebe čak pet tisuća studenata koliko je cilj Sveučilišta koje je u velikom progresu.

IUS kroz svoj internacionalni ured razvija suradnju s brojnim međunarodnim partnerima, pa tako i s Varaždinskom županijom i varaždinskom Drugom gimnazijom kao jedinim hrvatskim partnerima zasad. Maturantima Druge gimnazije nude i stipendije odnosno školarine, a na IUS-u su četiri studenta s područja Varaždinske županije.

To su Ivana Šprem iz Varaždina koja je studentica druge godine arhitekture, te trojica studenata prve godine, studenti menadžmenta Benjamin Mrkušić iz Varaždina i Nikola Ister iz Nedeljanca te student genetike i bioinženjerstva Filip Pandža iz Vidovca.

-Svaki put me oduševi kozmopolitski pristup ovog Sveučilišta, tu je doista svijet u malom. Jako sam zadovoljan sastankom s našim studentima koji su došli ovdje studirati kao dio suradnje IUS-a, Varaždinske županije i naše Druge gimnazije. Tražio sam sastanak nasamo sa studentima, upravo kako bih direktno čuo njihove dojmove i o studiranju i uvjetima studiranja. Jako me razveselila činjenica da su oni vrlo zadovoljni, jako dobro su se snašli, sva trojica naših maturanata su jako dobro krenuli. Ivana Šprem je odlična studentica koja je dobila i županijsku stipendiju ove godine, tako da je ovo bila prigoda i da njoj čestitamo - istaknuo je zamjenik župana Alen Kišić rekavši kako je studentima zasad jedina otežavajuća okolnost što je kompletna nastava na engleskom jeziku pa nekad treba više vremena za izradu radova i učenje, ali polako se privikavaju i na to.

Prije susreta s varaždinskim studentima, zamjenik župana Kišić održao je jednosatni radni sastanak i s rektorom Sveučilišta prof.dr. Yucerom Ogurluom, prorektorima prof.dr. Alijem Gurselom, doc.dr. Mirsadom Karićem i doc.dr. Muhamedom Alijem te generalnim tajnikom Emirom Hadžikadunićem, na kojem je bilo riječi o mogućnostima proširenja suradnje jer je vodstvo IUS-a vrlo zadovoljno našim studentima kao i suradnjom sa županijom i Drugom gimnazijom.

Dogovoreno je da će tijekom proljeća predstavnici IUS-a doći u Varaždin i opet ponuditi velike popuste na školarine za nekoliko varaždinskih maturanata kako bi se nastavio kontinuitet ovakve suradnje.

U sklopu svojeg posjeta zamjenik Kišić predstavio je i profesorskom i fakultetskom osoblju obrazovne i gospodarske mogućnosti Varaždinske županije. Kako je zamjenik Kišić izabran u nastavno zvanje predavača visokih škola i veleučilišta i predaje kolegije s područja odnosa s javnošću na Veleučilištu Vern domaćini su ga zamolili i da nakon predstavljanja županije održi gostujuće predavanje studentima na temu Politika i mediji jer se radi o temi koja je studentima vrlo zanimljiva.

-Obradovala me činjenica koja je istaknuta nakon predstavljanja naše županije a rekao ju je jedan profesor kako boljeg partnera u Hrvatskoj nisu mogli naći. Još je to jedan dokaz i na ovakvoj razini gdje dolaze na studij maturanti iz cijelog svijeta kako je obrazovanje u našoj županiji na vrlo visokoj razini. Što se tiče predavanja, iako imam puno nastavnih sati, ovo je bilo posebno iskustvo i izazov s obzirom na engleski jezik, ali interes studenata je bio velik - rekao je zamjenik župana Kišić istaknuvši kako ovo Sveučilište ima redovna gostujuća predavanja ljudi iz politike, diplomacije, sveučilišne zajednice, kulture, sporta, pa će tako primjerice ovog tjedna predavanje održati i njemački veleposlanik u BiH Christian Hellbach.

Komentari