Varaždinska županija na korak do izvanrednih izbora?

Objavljeno: 25.09.2014. 12:06

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Ako se do utorka 30. rujna do 24 sata ne održi sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije, što znači da se treba sastati kvorum i izglasati Dnevni red, Varaždinska županija mogla bi na prijevremene izbore.

Naime, prema Statutu Varaždinske županije i Poslovniku Županijske skupštine, sjednice predstavničkog tijela moraju se održavati barem jednom u tri mjeseca. Imajući na umu da je posljednja sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije održana 23. lipnja ove godine, u utorak, 30. rujna, proći će točno sto dana, što je više od tri mjeseca.

Prema Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, ne održavanje barem jedne sjednice u roku od tri mjeseca razlog je za raspuštanje predstavničkog tijela, u ovom slučaju Županijske skupštine Varaždinske županije. Raspuštanje Skupštine znači i prijevremene izbore.

Da bi se sjednica ipak održala, treba se sastati Predsjedništvo Županijske skupštine koje donosi odluku hoće li se i kada sazvati sjednica. Sjednicu može po hitnom postupku sazvati i predsjednica Županijske skupštine. Međutim, sjednica će biti važeća samo ako se ispuni kvorum koji će izglasati Dnevni red.

Kako doznajemo, glavni problem je taj što se sjednice održavaju u posljednjem tjednu do isteka statutarnog roka, tek jednom u tri mjeseca, što je minimalna zakonska odredba. S obzirom na to da je jučerašnja sjednica Županijske skupštine prekinuta, postoji mogućnost da se neće ispoštovati rokovi te da će se ispuniti svi zakonski uvjeti za raspisivanjem novih izbora.

Iako je je sjednica Županijske skupštine sazvana za ponedjeljak, 29. rujna u 9 sati, važeća će biti tek kada većina izglasa Dnevni red. Županijsku skupštinu čini 41 vijećnik, a ukoliko 21 vijećnik ne dođe na sjednicu, nema kvoruma te se ne može izglasati Dnevni red, a potom ni održati sjednica.

S obzirom na to da nakon jučerašnje prekinute sjednice, u dvorani Županijske skupštine nije ostao potreban kvorum da se izglasa Dnevni red, pitanje je hoće li ga biti u ponedjeljak.

Komentari