Varaždinski prosvjetari iz VI.OŠ na studijskom putovanju u Poljskoj

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 26.09.2014. 11:35

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: VI.OŠ Varaždin

Nekoliko zaposlenika varaždinske VI. osnovne škole boravilo je u Poljskoj, gdje su zahvaljujući ljubaznosti i gostoljubivosti domaćina nazočili različitim događanjima i pritom štošta doznali o njihovom sustavu školstva...   

Osam djelatnika VI. osnovne škole Varaždin ( ravnatelj Mario Stančić, pedagog Ksenija Dretar i učitelji razredne i predmetne nastave: Marija Koren, Terezija Labaš, Petra Kanešić, Alenka Bađun, Tomica Kanoti i Vanda Jezernik), zajedno s pročelnicom UO za društvene djelatnosti grada Varaždina Danijelom Vusić boravili su  u radnom posjetu Poljskoj.

- Bili smo smješteni u Wielunu  i prisustvovali događanjima vezanim uz početak školske godine. Cilj posjeta bio je upoznavanje sustava školstva  u Poljskoj, razmjena iskustva u radu s učenicima i uspostava suradnje između naše  i njihovih škola na više razina: sport, kultura, projekti – kažu djelatnici VI. OŠ Varaždin.

U tu svrhu posjetili su nekoliko osnovnih i srednjih škola u kojima su izmijenili iskustva u radu s učenicima, upoznali se s organizacijom i uvjetima rada kao i s školovanjem i obrazovanjem učitelja u Poljskoj.

- Nakon predstavljanja naše škole  pozvali smo ih na suradnju i zajedničko sudjelovanje u projektima i događanjima koji se odnose na sport, kulturu i drugo. Nazočili smo svečanosti obilježavanja godišnjice početka II. svjetskog rata i napada na Wielun, prvi grad koji je bombardiran  u Poljskoj početkom II. svjetskog rata. Pri završetku svečanosti koja je trajala oko dva sata , uz nastup pjevačkog zbora, video i zvučne snimke simuliranja napada, sudjelovanje vojnih postrojbi , predstavnika grada i kotara, sve delegacije položile su vijence u znak sjećanja na poginule i stradale – ističu varaždinski prosvjetari.

Istog dana prisustvovali su inauguraciji početka školske godine 2014./15., a potom je slijedio posjet Warschawi.

- Uz  stručno vodstvo, posjetili smo zgradu Parlamenta i upoznali se s njegovim radom i ustrojem. Također, imali smo organizirani posjet svetištu Chestohova,  a u jedino slobodno poslijepodne posjetili smo Auschwitz  i u povratku kući Krakow – zaključuju djelatnici VI. osnovne škole.

Komentari