pogled iza brojki

Unatoč nekim promjenama na tržištu rada, naši nezaposleni i dalje najradije biraju burzu

Objavljeno: 10.09.2017. 12:58

Zadnja izmjena: 10.09.2017. 12:58

Foto: Arhiva

Ako je smanjivanje broja nezaposlenih samo po sebi dobra činjenica - onda je vrijeme za otvaranje šampanjca. Jer, prema statistici HZZ-a, na burzi je broj nezaposlenih pao ispo 4 tisuće - taman na 3999 njih. To je smanjenje za točno 24 nezaposlena. Ali to nije sve - i neke brojke definitvno nisu za slavlje.

Nezaposlenost je zapravo pala samo na području ureda HZZ-a u Varaždinu i Cestici, a blago je porasla u Ivancu i Marofu, te za punih 4,5% u Ludbregu.

Radna mjesta zjape čekajući

Na burzu se ukupno prijavilo 595 novih osoba, od kojih, između ostalih, 279 nakon davanja ili dobivanja otkaza, te 86 učenika koji su u kolovozu završili svoje školovanje. I sad ide ona brojka koja nemalo začuđuje - u kolovozu je bilo otvoreno točno 1111 radnih mjesta (najviše u Varaždinu - 711). Dakle, praktički dvaput više radnih mjesta čekalo je novonezaposlene - ljude koji su se sami javili na burzu da bi, između ostalog, pokušali naći posao. A kolovoz je donio i neke promjene na tržištu rada.

Prvi put nakon dužeg vremena na prvom mjestu po traženosti zanimanja nisu radnici na proizvodnoj liniji (sad su na drugom mjestu), nego odgajatelji za djecu - za koje su bila otvorena 92 radna mjesta. Doduše, radi se o privremenoj pojavi zbog početka školske godine, tako da slobodno možemo očekivati sljedećeg mjeseca povratak prerađivačke industrije na čelnu poziciju po traženosti radnika. No, više veseli podatak da je bilo traženo 21 informatičara - čime se ovo zanimanje probilo na 10. mjesto po traženosti. Ipak, i dalje su najtraženija ona zanimanja za koja nije potrebno imati neku veliku školu - pa čak ni osnovnu, kao što je i dalje traženo zanimanje čistačice/čistača. I čini se da sveukupno gledano ova ponuda nije dovoljno zanimljiva nezaposlenima, pa mnogi radije biraju burzu.

Komentari