'dijalog sa slikom'

eTV|FOTO: U Palači Sermage otvorena izložba Matka Vekića 'Orijenta(liza)cija' - umjetnost sa stavom

Objavljeno: 15.02.2017. 20:29

Zadnja izmjena: 15.02.2017. 20:30

Foto: Petra Mlinarić

Danas je u Palači Sermage otvorena izložba Matka Vekića pod nazivom 'Orijenta(liza)cija', a koja uključuje pedesetak radova, nastalih u posljednjih nekoliko godina. 

- Uz punu slobodu i vjetar u leđa izložba je prvo ugledala svjetlo dana u Zagrebu, a sada i u Varaždinu. Sama koncepcija izložbe je poprilično slojevita i kompleksna, što se tiče naziva izložbe Orijenta(liza)cija, same slike nas na prvi pogled podsjećaju na ono što se naziva orijentalizacijom, odnosno možemo shvatiti kao nekakav društveno politički komentar, premda on to nije, već upućuje na nešto drugo, na tu orijentaciju, na jedan susret nas kao individua sa slikom, s izložbom i može nas zapravo upućivati na nekakvo skretanje prema unutra, a ne samo van. – rekao je Matko Vekić i dodao kako svatko uspostavlja svoj vlastiti dijalog sa slikom što je strašno važno.

Izložba je nastala zahvaljujući suradnji sa zagrebačkim Muzejom za umjetnost i obrt, te je prisutan bio i ravnatelj Miroslav Gašparović koji je istaknuo kako od početka prati rad Matka Vekića, a ono što ga razlikuje od drugih umjetnika je stav koji posjeduju njegove slike.

- Izložba se sastoji od dva dijela, u jednom prevladava ženski lik pod maskama, burkama, feredžama, dok kod nekih slika ni ne možemo procijeniti što se krije ispod njih. Dakle, jedan lik koji se pojavljuje potpuno zakrabuljen i može biti svašta, dok s druge strane imamo ženski akt, na jedan vrlo specifičan, tvrdi način, bez komplimenta bez erosa. Ja to vidim kao dvije različite polovice kruga, jedna je ta orijentalna, skrivanje ženskog bića, a time i ljudskog bića od pogleda drugih, a druga je, ova europska, zapadnjačka, potpuno otvaranje razgolićavanje, ali isto tako s time, u svojoj krajnosti, negacija osobnosti, ljudskosti što se posebno naglašava s rukom koja prekriva lice.  – rekao je Gašparović.

Komentari