Drugi krug izbora za župana te u 4 grada i 4 općine Varaždinske županije

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 20.05.2013. 12:28

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:16

Županijsko izborno povjerenstvo na današnjoj je konferenciji za novinare predstavilo privremene neslužbene rezultate izbora za članove Županijske skupštine, općinskih i gradskih vijeća te župana, općinskih načelnika i gradonačelnika.

Najviše glasova za župana dobio je Predrag Štromar (HNS, SDP, HSU) - 49, 16%. Slijedi Anđelko Stričak (HDZ, BUZ) s 19,62% glasova, Zvonimir Sabati (HSS, HSP, ZDS, ZS, Zelena lista, DKS, ABH) s 16,77% glasova, Siniša Miličić (Hrvatski laburisti - stranka rada) sa 6,77% glasova te Nikola Šopar s 3,64% glasova.

>> Izbori za župana: Štromaru 49,17 posto glasova, Stričaku 19,56 posto

- Budući da niti jedan kandidat nije dobio potreban broj glasova, održat će drugi krug glasovanja u kojem će birači odlučivati između Predraga Štromara i Anđelka Stričaka. Drugi krug glasovanja održat će se u nedjelju, 2. lipnja - rekla je predsjednica Županijskog izbornog povjerenstva Snježana Hrupek-Šabijan.

Što se tiče Županijske skupštine, koalicija HNS, SDP, HSU, HSLS osvojila je 20 vijećničkih mjesta, HDZ i BUZ 10 mjesta, koalicija HSS, HSP, ZDS, ZS, Zelena lista, DKS, ABH u novom sazivu imat će 6 mjesta, Hrvatski laburisti - Stranka rada 3 mjesta te Hrast - Pokret za uspješnu Hrvatsku 2 vijećnička mjesta.

Drugi krug glasovanja odlučit će i o varaždinskom gradonačelniku, a građani će birati između Gorana Habuša (HNS, SDP, HSU, HSLS) koji je osvojio 37,74% glasova i Marijana Cingule (nezavisni kandidat), 28,83% glasova.

>> Rezultati izbora: Habuš i Cingula u drugom krugu, poraz koalicije na izborima za Gradsko vijeće

Prema rezultatima izbora, lista HNS, SDP, HSU, HSLS dobila je 11 mjesta u varaždinskom Gradskom vijeću , lista HDZ, BUZ 6 mjesta,  kandidacijska lista grupe birača (Robert Podolnjak), lista Hrast-a  te lista Hrvatskih laburista - Stranke rada dobile su po 2 mjesta, a kandidacijska lista Zlatana Avara te koalicija HSS, HSP, ZS, Zelena lista, ZDS i ABH po 1 vijećničko mjesto.

Drugi krug izbora održat će se u 4 grada i 4 općine - uz Varaždin, tu su i gradovi Varaždinske Toplice, Ludbreg i Novi Marof, te općine Cestica, Donja Voća, Klenovnik i Trnovec Bartolovečki.

- Što se tiče samih izbora, protekli su u korektnom i demokratičnom ozračju. Osim manjeg broja kršenja izborne šutnje, nije bilo većih problema - istaknula je Snježana Hrupek-Šabijan.

Aktualni varaždinski gradonačelnik, Goran Habuš odluku drugog kruga izbora prepušta biračima.

- Obzirom da se u Varaždinu šestero kandidata borilo za gradonačelničku funkciju na ovim izborima, očekivao sam ovakav ishod. Razlika od 9 % nije ni mala, ni velika. Ovim putem želio bih se zahvaliti i onima koji nisu imali prilike ući u drugi krug. Sve se odvijalo korektno. Nadam se pobjedi u drugom krugu, ali odluku ipak prepuštam biračima. Veseli me činjenica da će u Gradskom vijeću po prvi puta biti sedam opcija (stranaka) što će, nadam se, doprinijeti kvaliteti njezina rada - rekao je aktualni gradonačelnik.

- Rezultati izbora pokazuju da su građani spremni za promjene. Predizborne ankete su predviđale da će pobjedu već u prvom krugu odnijeti dosadašnji gradonačelnik, no zbroj glasova koje su građani dali ostalim kandidatima premašuju njegove glasove. Ono što sam ja ponudio nekako je najviše odskočilo i to mi daje obavezu za drugi krug. Odnos snaga se mijenja i vjerujem da s glasovima birača koji žele promjene mogu pobijediti u drugom krugu - rekao je Marijan Cingula, nezavisni kandidat za gradonačelnika Varaždina.

Izborne rezultate i 2. krug izbora komentirali su i kandidati za župana Varaždinske županije,

- Kao kandidat za župana dobio sam više glasova nego svi kandidati skupa, ali kako je bilo 4% nevažećih listića, to, nažalost, nije bilo dovoljno za pobjedu u prvom krugu, već ćemo to odraditi u nedjelju 2. lipnja. Kao kandidat imam gotovo 30% prednosti i smatram da je drugi krug samo formalnost - riječi su aktualnog župana Predraga Štromara, kandidata HNS, SDP, HSU.

- Sam ulazak u 2. krug je iznenađenje i smatram to velikim uspjehom. Kako je krenulo sve je moguće, a dobro je krenulo. Kampanja za drugi krug bit će skromna, kao što je bila i za prvi krug izbora, bez jumbo plakata i nastupa u svim medijima, s obzirom na teška vremena u kojima živimo - komentirao je ulazak u 2. krug Anđelko Stričak, kandidat za župana HDZ, BUZ.

Komentari