„Zagorske“ smokve Etno udruge Greben oduševile posjetitelje „Ljubeškog sejma“

Objavljeno: 07.08.2013. 10:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Novi-marof.hr

Sudionik „Ljubeškog sejma“ ove godine bila je i Etno udruga „Greben“ iz Madžareva. Posjetiteljima sejma udruga se predstavila domaćim krušnim proizvodima između kojih treba istaknuti zmesni kruh, peru, mlince, rezance i krpice izrađene od pšeničnog brašna cjelovitog zrna.

Zmesni kruh mogao se degustirati uz svježi kozji sir sa začinskim travama i sjemenkama lana. Izložbeno-prodajni štand bio je ukrašen i papirnatim cvijećem koje izrađuju vrijedne ruke članica udruge, a koje je i svojevrsni zaštitni znak udruge.

Najviše pažnje posjetitelja privukle su košare pune svježih i dozrelih smokava. Svoje oduševljenje smokvama nije mogao prikriti ni voditelj „Ljubeškog sejma“ Adam Končić koji je zatražio od predsjednika udruge Tibora Martana da pojasni kako su se smokve našle na „zagorskom“ štandu.

Predsjednik udruge Tibor Martan istaknuo je kako su smokve izrasle u voćnjaku njegove obitelji te kako je sadnicu smokve u voćnjak zasadio njegov djed Kazimir Turković tridesetih godina prošlog stoljeća. Smokva svake godine daje obilati plod koji se ističe svojom veličinom.

Smokva dobro podnosi uvjete zagorskog podneblja pa iako se tijekom hladnih zima deblo i grane smrznu korijen svakog proljeće pusti mlade izdanke.

Izvor: novi-marof.hr

Komentari