uspomena na davne skupljače markica

FOTO: NEKOĆ SMO BILI VODEĆI Prva filatelistička izložba u Jugoslaviji održana je upravo u Varaždinu

Objavljeno: 19.01.2017. 20:25

Zadnja izmjena: 19.01.2017. 20:28

Prije dva dana pomalo izvan očiju javnosti proslavljena je 70. obljetnica prve filatelističke izložbe održane u Varaždinu - koja je ujedno bila i prva takva izložba u cijeloj Kraljevini Jugoslaviji.

Zbog nekih čudnih pravila tog vremena izložba je trajala samo jedan dan. Već u jutarnjim satima zabilježeno je preko 500 posjetitelja. Cijena ulaznice za starije osobe bila je 3 dinara, a za mlađe samo 1 dinar. Druga izložba društva održana je 1940. godine - i to je ujedno bila i druga izložba na području Jugoslavije. Tek godinu kasnije konačno će takva izložba biti organizirana u nekom drugom većem jugoslavenskom gradu - i to u Osijeku.

A počelo je u kavani...

Filatelisti u Varaždinu postojali su desetljećima ranije, a prvi pisani trag o filatelističkom društvu datira iz 1920. godine, gdje se navodi da su se srijedom navečer u 18 sati u kavani „Novak“ okupljali tada imućniji studenti. Dokument kojom uprava Banovine Savske prihvaća pravila za rad filatelističkog društva nosi na sebi datum 30. travnja 1934. 

Povodom te značajne obljetnice u zgradi Hrvatske pošte u Varaždinu prekjučer je otvorena izložba, povodom koje je izdan čak i posebni poštanski žig. Uvodni je govor održao predsjednik Varaždinskih kolekcionara Milan Pavleković. Otvorenje je dobilo puni sjaj tortom i „poštaricom“ u tradicionalnoj uniformi. Izložbu možete vidjeti besplatno svaki radni dan u prostoru Hrvatske pošte i podsjetiti se na vremena kad smo bili vodeći na ovim prostorima.

Komentari