I profesori utvrdili gradivo

Mentori mladih filatelista upoznali se na seminaru s ljepotama i izazovima filatelije

Objavljeno: 15.04.2016. 08:31

Foto: KMF Trakošćan

Predivni dvorac Trakošćan i ovog je puta bio domaćin okupljanja filatelista, koji su nazočili IV. seminaru za mentore mladih filatelista gdje je okupljena ista „ekipa“ nastavnika i profesora koji će usvojena znanja primijeniti u nastavnom programu.

Predavanja interaktivnog tipa u subotu, 2. travnja,  obuhvaćala su teme: „Naše zbirke“ predavača Daria Filjara, „Mentorova zbirka“ predavača Bojana Bračiča te „Bez alata nema zanata“ predavača Daria Stelle.

U sklopu seminara predstavljena su i posebna pravila IREX ovogodišnje Nacionalne filatelističke izložbe mladih „TRAKOŠĆAN 2016“ s međunarodnim sudjelovanjem, gdje će i mentori pokazati svoja znanja iz filatelije.

Na osnovu „prve sezone“ seminara za mentore mladih filatelista definiran je jednogodišnji program edukacije mentora koji će trajati jednu školsku godinu i nakon kojeg će polaznici – budući mentori – dobiti potrebna znanja iz područja filatelije.

Domaćini iz Kluba mladih filatelista „Trakošćan“, uz nesebičnu pomoć i veliko razumijevanje kako Varaždinske županije, Općine Bednja, Grada Lepoglave, Dvora Trakošćan, HP-Hrvatske pošte d.d., Hrvatskog filatelističkog saveza, Tiskare „ZRINSKI“ d.d. Čakovec, Hrvatske pošte Mostar, ispričali su još jednu u nizu uspješnih filatelističkih priča u Dvoru Trakošćan.

Podsjećamo, upoznavanje učenika osnovnih i srednjih škola s ljepotama i izazovima filatelije provodi se u Trakošćanu već desetak godina. Škola mladih filatelista Trakošćan ove jeseni imat će svoje jedanaesto izdanje.

U tih 11 godina Škola je evoluirala od vikend- događaja na planiranu aktivnost u osnovnim i srednjim školama.

Djeca već desetak godina uče kako sakupljati poštanske marke, kako prepoznati kulturnu i estetsku vrijednost i poruke koje poštanska marka nosi u svijet. Mnogi su učenici naučili osnove izlaganja poštanskih maraka, njihovi izlošci proteklih godina dominirali su na domaćim izložbama mladeži, a neki su sazrijeli da budu izloženi i u inozemstvu.

Kvalitativan skok škole mladih filatelista Trakošćan dogodio se pokretanjem filatelističkih grupa u školama i radom s djecom tijekom cijele školske godine, te edukacijom nastavnika i profesora kako bi poštansku marku koristili kao pomoćno sredstvo u obrazovnom programu.

Prvi seminar za mentore mladih filatelista održan je 22. svibnja 2010. godine. Prošle godine pokrenuta je ideja te su osigurani temelji za nastavak seminara za mentore

 

Komentari