Zmajlović ne da novac za bale: "Koncesionar nema kapacitet za zbrinjavanje ni dozvole"

Objavljeno: 23.10.2015. 10:52

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Varaždinski gradski vijećnici su uoči današnje 18. sjednice Gradskog vijeća primili očitovanje Ministarstva zaštite okoliša i prirode na zaključak koji su im uputili nakon izvanredne sjednice vijeća o kojoj smo izvijestili u utorak...

>>Habuš pokleknuo: Dajte mi još dva mjeseca i spremajte se za prijevremene izbore

Podsjećamo, od resornog ministarstva tada je između ostalog zatraženo pojašnjenje što je nezakonito u koncesiji kojom Grad Varaždin namjerava riješiti problem nagomilanih bala u Brezju, te hoće li se odluka Gradskog vijeća iz ožujka 2013. godine, kojom je za koncesionara određena zajednica ponuditelja s tvrtkom CE-ZA-R, staviti van snage.

Iz Zmajlovićevog ministarstva su vijećnike podsjetili kako su se o temi sporne koncesije očitovali još lani.  

- Obavještavamo vas da se MZOIP već očitovalo na temu koncesije za odlaganje baliranog miješanog komunalnog otpada s područja Grada Varaždina dopisom od 20. svibnja 2014. godine – navodi se u odgovoru koji potpisuje ministar zaštite okoliša.

Spomenutim dopisom ministarstvo je upozorilo da zajednica ponuditelja na čelu s tvrtkom CE-ZA-R ne raspolaže svim potrebnim dozvolama za gospodarenje otpadom,. Također, u njemu je istaknuto kako nemaju ni potrebni kapacitet da bi se zbrinuli bale.

- Mišljenja smo da se u navedenom slučaju nije niti mogla dodijeliti koncesija s obzirom da se ne radi o komunalnoj djelatnosti iz Zakona o komunalnom gospodarstvu ..., već je u pitanju izvršenje inspekcijskog rješenja Ministarstva kojim je naloženo uklanjanje predmetnih bala s lokacije Brezje, te se isto treba izvršiti putem treće osobe - ističu u očitovanju iz 2014. godine.

Dodaju kako su već njime dali i mišljenje da se koncesijski ugovor niti ne može sklopiti, iz razloga što su protekli svi rokovi. U svom očitovanju, iz Ministarstva su gradskim vijećnicima skrenuli i pozornost na odredbu članka 128. Zakona o općem upravnom postupku.

Naime, prema njoj će javnopravno tijelo koje je donijelo rješenje - isto oglasiti ništavim po službenoj dužnosti, ukoliko izvršenje toga rješenja nije pravno ili stvarno moguće.

Komentari