Treća HNL: Preokret Varaždina, Holi od tragičara do junaka

galerija-images/150314_Varazdin-Oriolik

Objavljeno: 14.03.2015. 20:20

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Nogometaši Varaždina protiv skromnog su Oriolika gubili na poluvremenu 0:1 da bi u nastavku preokrenuli s igračem manje, postigavši gol za 2:1 pobjedu u vremenu sudačke nadoknade. Podravina je gostovala u Vukovaru i izgubila, s identičnih 2:1.

Utakmica Varaždina i Oriolika bila je još jedna teško gledljiva nogometna predstava, međutim to je i realnost današnjeg nositelja kvalitete varaždinskog nogometa, kontinuirano kadrovski osiromašivanoga iz godine u godinu, iz (polu)sezone u (polu)sezonu. Ništa posebno kvalitetno nije ponudio Varaždin, osim neupitne borbenosti mlade domaće momčadi. U prvom poluvremenu tek je jedan udarac Tuđana prema suprotnom kutu, a koji je završio pokraj gola, „zamirisao“ na neka stara, dobra i teško zaboravljiva vremena. S druge strane, gosti iz Oriovca također baš nisu pokazivali moć (ali niti posebni interes) za ulazak u protivnički kazneni prostor, a ipak su „ni krivi ni dužni“ na poluvremenu vodili 1:0.

U 28. minuti je Oriolik nekako dobio udarac iz kuta, a prvi je ubačaj ponovno izbijen u korner. Iz drugog preslika prvog pokušaja, na prvu stativu, a Filip Holi je, u želji da izbije loptu, prebacio svojeg vratara Ezekiela i mladi nigerijski čuvar mreže morao je vaditi loptu iz gola.

U poluvremenu je trener Varaždina Miljenko Mumlek pogodio s prvim jokerom, uveo je naime napadača Marka Roginića zamijenivši Kučka, Marić je preselio na bočnu poziciju, a Roginić gurnut na svoju uobičajenu, napadačku. I već nakon četiri minute igre Roginić je opravdao povjerenje, postigavši iz drugog pokušaja pogodak za poravnanje – 1:1.

Varaždin je bio izrazito bolji u nastavku, dominirao terenom, međutim novog pogotka nije bilo, niti pak neke čiste, izrađene prilike. Posao je domaćima otežan u 72. minuti - zbog nesmotrenog udarca straga po leđima Patrik Tuđan zaradio je crveni karton. Čija zasluženost nije upitna, ali je istoj poprilično kumovao i sudac Jalžabetić ne sankcioniravši uzastopne prekršaje gostujućih igrača na mladom Tuđanu, između ostalih i taj koji je prethodio kobnom udaranju iznerviranog Tuđana. Varaždin je dakle posljednjih 20 minuta igrao s igračem manje, što se na terenu nije nimalo osjetilo, gosti su se unatoč brojčanom suficitu uporno branili ni ne razmišljajući o preuzimanju inicijative. I onda je trener domaćih Mumlek pogodio i drugi puta s izmjenom, pet minuta prije kraja izvadio je blijedog Mrkića i uveo Sinišu Čeka. I upravo je Čeko, kad su svi već čekali završni zvižduk suca, probio desni bok i oštro zavrnuo na drugu stativu gdje je natrčao Holi i vrhom kopačke uspio gurnuti loptu u mrežu. Za 2:1, za veliko slavlje i momčadi i samog Filipa Holija, koji je eto od tragičara u prvom postao junakom drugog poluvremena za prva proljetna tri boda Varaždina i prvu službenu pobjedu Mumleka kao trenera VŽ-trećeligaša.

Ludbreška Podravina gostovala pak je u Vukovaru. Nakon pola sata igre sve se činilo idilično po Ludbrežane, u 28. minuti je Valentino Belovari čak i doveo Podravinu u vodstvo, međutim dvije minute prije odlaska na odmor Koledić je izjednačio na 1:1. Taj je rezultat na semaforu stajao i veći dio drugog poluvremena, sve do 14 minuta prije kraja, kad je bivši junior Osijeka i Dinama i član brojnih mlađih selekcija reprezentacija Hrvatske (čak 41 nastup u kockastom dresu) – Ivan Plum – postavio konačnih 2:1 za Vukovar 1991.

Koliko je politika vođenja NK Varaždina danas daleko od poželjne pokazale su i druge utakmice ovog, 18. kola Treće HNL Istok. Međimurje je u Čakovcu čak 5:0 pobijedilo BSK iz Bijelog Brda (s kojim je Varaždin prije dva tjedna igrao tek 0:0), a svih pet pogodaka postigla su – „djeca Varteksa“ (Varaždina). Dvostruki su strijelci bili Marko Marciuš i Mario Sačer, jednom se u listu strijelaca upisao Gordan Golik, nastup sa svih 90 minuta na terenu su upisali i Šafarić, Kristić i Branilović, Hranilović je odigrao 85 minuta, Kokot poluvrijeme... Koprivnica je u Ždralovima iznenadila domaću Mladost, pobijedila 2:0, a oba su pogotka postigli – pogađate - igrači poniknuli u varaždinskoj školi nogometa, Matej Senić i Marko Ujlaki...

Na tablici Treće HNL Istok vodi Slavija iz Pleternice s 38 bodova, Podravina je osma s 25 bodova, Varaždin 11. s bodom manje od Ludbrežana. U idućem kolu Varaždin će gostovati u Đakovu, a Podravina će ugostiti požešku Slavoniju.

{gallery}150314_Varazdin-Oriolik{/gallery}

Komentari