nemojte nasjedati

Građani oprez! Vlada Nigerijska prijevara!

Objavljeno: 08.11.2017. 11:11

Zadnja izmjena: 08.11.2017. 11:51

Policijski službenici jučer su zaprimili prijavu 50-godišnje žene iz Varaždina koja je tijekom listopada prošle godine stupila preko društvene mreže u kontakt sa osobom koja se predstavila kao liječnik iz SAD-a kojem je do ove godine uplaćivala novce na račun za liječenje osobe u Nigeriji...

Kako doznajemo od policije, lakovjernost je ovoj ženi iz džepa izbila 40 tisuća kuna koje je u više navrata na zahtjev nepoznatog liječnika uplaćivala različite novčane iznose putem jedne svjetske tvrtke za organizaciju prijenosa gotovog novca na otvoreni račun nepoznate osobe u Nigeriji, a sve iz razloga liječenja navodno bolesnog sina, kao i otvaranje liječničke ordinacije u Hrvatskoj.

Oštećena je žena putem bankovnih transakcija ukupno uplatila iznos od 40 tisuća kuna, a protiv nepoznatog počinitelja policijski službenici podnijeli su kaznenu prijavu za kazneno dijelo prijevare te nastavljaju rad na utvrđivanju počinitelja ovog kaznenog djela.

Ovim putem skrećemo pozornost građanima na oprez zbog Nigerijskih prijevara koje su se pojavile početkom 90-ih godina, a ovom vrstom prijevara nastoji se uvjeriti žrtve da uplate male svote koje bi s vremenom dale višestruki dobitak.

Obično u poruci piše da osoba visokog političkog ili ekonomskog statusa treba iznijeti iz zemlje ili otključati račun koji sadrži velike količine novca ili pak su obaviješteni da su postali nasljednici vrijedne imovine i novčanog dobitka od nekog daljnjeg rođaka.

Ukoliko žrtva nasjedne na takvu prijevaru od nje se traži da uplati određenu količinu novca koju navodni posjednik novca u tom trenutku ne posjeduje. Žrtve se uz obećanje o bogatoj proviziji moli da pošalju novac ili da čak dođu u Nigeriju.

Komentari